Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Οι ΗΠΑ δεν είναι ο αστυφύλακας του κόσμου…»

Ελιγμοί του Λευκού Οίκου στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου για το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Επιμένει ο Ομπάμα στην καταδίκη της χρήσης χημικών, αλλά επιλέγει μία διπλωματική διέξοδο προς το παρόν.

obamaΣε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να καθυστερήσει την ψηφοφορία για την έγκριση της πραγματοποίησης στρατιωτικών πληγμάτων κατά της Συρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Ρωσία να επιτύχει την παράδοση από την Συρία των χημικών όπλων που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση της Δαμασκού. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτό θα έχει κάποια επιτυχία και οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει ότι το καθεστώς Ασάντ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, όμως αυτή η πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα να απομακρυνθεί η απειλή των χημικών όπλων χωρίς χρήση βίας, κυρίως γιατί η Ρωσία είναι ένας από τους κυριότερους συμμάχους του Ασάντ», είπε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας Καρλ Λέβιν είχε πει σε δημοσιογράφους στο περιθώριο γεύματος στο Κογκρέσο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, ότι ο Ομπάμα θέλει χρόνο προκειμένου να ελέγξει κατά πόσον είναι σοβαρή η πρόθεση της Μόσχας και της Δαμασκού να απαλλαγεί η Συρία από τα χημικά όπλα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο διάγγελμα διάρκειας 15 λεπτών ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για τη δυνατότητα μίας διπλωματικής λύσης. Ανέφερε ωστόσο ότι παρόλο που ανέστειλε την ψηφοφορία στο Κογκρέσο, διέταξε τον αμερικανικό στρατό να παραμείνει σε στάση ετοιμότητας για να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς Ασάντ και να είναι σε θέση να αντιδράσει εάν η διπλωματία αποτύχει.
Αναβλήθηκε εν τω μεταξύ η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία, η οποία αναμενόταν να αρχίσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Τρίτης, κατόπιν της απόσυρσης του αιτήματος της Ρωσίας, που είχε ζητήσει τη σύγκληση του, γεγονός που δημιούργησε σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές απορίες για το εάν η πρόταση της Μόσχας τη Δευτέρα για παράδοση των χημικών από τη Δαμασκό ήταν ειλικρινής ή απλά μία απόπειρα να καθυστερήσει η αμερικανική επίθεση στη Συρία.
Ο Ομπάμα, ο οποίος όπως σχολιάζουν οι αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ μοιάζει να προσπαθεί να «πουλήσει» έναν πόλεμο στον οποίοι ο ίδιος πιστεύει, δήλωσε ότι ο ίδιος έχει μία βαθιά ριζωμένη προτίμηση σε ειρηνική λύση, αναφέρθηκε πάντως σε αποδείξεις χρήσης χημικών όπλων και κάλεσε τους γερουσιαστές να δουν βίντεο από τις επιθέσεις στη Συρία.
«Η Αμερική δεν είναι ο παγκόσμιος αστυφύλακας αλλά εφόσον μπορεί να καταβάλλει κάποια προσπάθεια να εμποδίσει το θάνατο αθώων παιδιών από χημικά όπλα, τότε πρέπει να το κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι μιλά για στοχευμένο χτύπημα και ότι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πατήσουν το έδαφος της Συρίας.
Είχε εν τω μεταξύ διαφανεί ότι στην ψηφοφορία το Κογκρέσο δε θα ενέκρινε την επέμβαση και ο Λευκός Οίκος είχε αλλάξει τακτική επιδιώκοντας αντί για έγκριση εν λευκώ στρατιωτικής δράσης, ένα ψήφισμα που θα όριζε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη συνεργασία της Συρίας με τον ΟΗΕ και θα εξουσιοδοτούσε για στρατιωτική δράση σε περίπτωση που αυτό δεν τηρούνταν.
Η γνώμη των γερουσιαστών για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης αντανακλά την αντίθεση της αμερικανικής κοινής γνώμης. Σύμφωνα με έρευνα του CNN το 59% των ερωτηθέντων είναι κατά της έγκρισης στρατιωτικής δράσης από το Κογκρέσο, ενώ το 72% πιστεύει ότι μία αμερικανική επέμβαση δεν θα πετύχαινε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε γκάλοπ αμέσως μετά το διάγγελμα Ομπάμα, το 61% δήλωσε ότι συμφωνεί με την προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου, ενώ το 375 ότι διαφωνεί.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, cnn.com, theguardian.com
(Visited 1 times, 1 visits today)
By