Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα της Κριμαίας

Συνεχίζεται το πολεμικό σκηνικό εν όψει του αποτελέσματος της Κυριακής

crimea031414b

«Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε το δημοψήφισμα της Κριμαίας» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Λονδίνο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι έτοιμος να λάβει αποφάσεις για την Κριμαία μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει ο ρώσος πρόεδρος μετά το δημοψήφισμα.

Ο Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ καθησύχασε πως η Μόσχα «δεν σχεδιάζει εισβολή στην νοτιοανατολική Ουκρανία». Ο Λαβρόφ σημείωσε την «ιδιαίτερη» σημασία που έχει η Κριμαία για τη Ρωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Κριμαία σημαίνει περισσότερα για τη Ρωσία από ό,τι τα νησιά Φώκλαντ για τη Βρετανία».

Όσον αφορά το ζήτημα των κλειστών διαύλων με το Κίεβο, η Μόσχα, είπε ο Λαβρόφ, «δεν χρειάζεται διεθνή διαμεσολάβηση για να συνομιλήσει με την Ουκρανία».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε ως «αντιπαραγωγικές» τις κυρώσεις με τις οποίες έχουν απειλήσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ την Ρωσία. Οι κυρώσεις «δεν θα βοηθήσουν» τόνισε.

Το σκηνικό πόλωσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για το ζήτημα της Ουκρανίας αναμένεται να κλιμακωθεί μέχρι την Κυριακή, μέρα που είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τονίζει στον γ..γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ότι η το «δημοψήφισμα είναι σύμφωνο με τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου».

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας συζήτησαν το θέμα του δημοψηφίσματος και «ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνη με τη Χάρτα του ΟΗΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Κριμαίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, επανέλαβε τη θέση της Συμμαχίας, πως «το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι εντελώς παράνομο, καθώς αποτελεί μια ευθεία παραβίαση του συντάγματος της Ουκρανίας, καθώς και του διεθνούς δικαίου».

 

By