Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν στο Καλλιμάρμαρο [εικόνες]

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, παρακολούθησαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, περισσότεροι από 35.000 μαθητές και μαθήτριες από 400 σχολεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο του 3ου πανελληνίου προγράμματος «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας».

Το πρόγραμμα, που εντυπωσίασε τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σκηνοθέτησε και χορογράφησε ο Φωκάς Ευαγγελινός και συμμετείχαν 700 εθελοντές και ερμηνευτές από το νεοσύστατο τμήμα εθελοντισμού της ΕΘΝΟΑ, 50 χορευτές και χορεύτριες από το Λύκειο Ελληνίδων και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Μπροστά στα μάτια των παιδιών, ξετυλίχθηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με τους ερμηνευτές να φοράνε παραδοσιακές στολές και κοστούμια και να μεταφέρουν το κλίμα εκείνης της μακρινής εποχής με την αναπαράσταση των αγώνων, που συμπεριελάμβανε και την ιστορική νίκη του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη.

[custom_gallery id=»22957″]

Oι μαθητές συμμετείχαν στα δρώμενα, στέλνοντας με πανό, ζωγραφιές και συνθήματα, το δικό τους Ολυμπιακό Μήνυμα που ετοίμασαν αποκλειστικά με ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης παρέλαβαν ειδικό δίπλωμα συμμετοχής.

«Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών», «Αθλητισμός με αξίες, αλλά χωρίς ουσίες», «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώνουν τους λαούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα, ενώ ειδικό ρόλο είχαν στην γιορτή, τα έξοδα της οποίας καλύφθηκαν αποκλειστικά από χορηγίες, 36 Ολυμπιονίκες, με επικεφαλής τους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες Πύρρο Δήμα, Βούλα Πατουλίδου, Δημοσθένη Ταμπάκο, Σοφία Μπεκατώρου και Στέλιο Μυγιάκη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν μια μακρινή ανάμνηση της Κλασικής Αρχαιότητας χωρίς το όραμα του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν χαι μερικών άλλων ανθρώπων της εποχής του. Το όραμα του φωτισμένου αυτού Γάλλου και των άλλων οραματιστών που προηγήθηκαν ήταν να ζωντανέψουν και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Κουμπερτέν ασχολήθηκε με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ακόμα και ως προς τις λεπτομέρειες. Δημιούργησε τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους, το σύνθημα των Αγώνων και καθιέρωσε τις διαδικασίες της τελετής έναρξης και της τελετής λήξης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By