Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ

Αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση και την ανάπτυξη το στοίχημα του Ρέντσι

PD: RENZI, C'E UNA SINISTRA OSSESSIONATA DA DENAROΤον οδικό χάρτη για την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου η Ιταλία, παρουσίασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι, σε κείμενο που παρέδωσε  στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Σε αυτό, όπως παρουσιάζεται από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «χρειάζεται μια βαθιά αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ατζέντα της Ευρώπης, διότι έφτασε η στιγμή της αναθεώρησης της στρατηγικής για την απασχόληση και την ανάπτυξη».

«Πρέπει να προσφέρουμε στην Ευρώπη μια ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή» αναφέρεται στο κείμενο Ρέντσι, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι «οι ατέρμονοι διαπληκτισμοί για τα νέα κορυφαία αξιώματα της Ένωσης θα ήταν αδύνατον να γίνουν κατανοητά από τους ευρωπαίους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η ιταλική κυβέρνηση προσθέτει: «Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο διότι αποτελούν τον στυλοβάτη της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. Οι μεταρρυθμίσεις προσφέρουν την κύρια ώθηση στην ανάπτυξη, ιδίως αν η προσπάθεια αυτή χαίρει ευρείας συναίνεσης, σε εθνικό επίπεδο, μαζί με άλλες χώρες».

Η Ιταλία εκφράζει την επιθυμία «ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δείξει τόλμη και να στηρίξει την ανανέωση. Να απαιτήσει τον σεβασμό των κανόνων αλλά να είναι ικανός, παράλληλα, να επεκτείνει την σκέψη του και εκτός των γνωστών σχημάτων».

By