Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι τέσσερις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελληνική Προεδρία

eu_proedria

Oι αποζημιώσεις από τα καρτέλ, η ασφάλεια των τροφίμων, η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με το ζήτημα των δημοσίων συμβάσεων και ο άξονας ανάπτυξης και οι νέες θέσεις εργασίας είναι οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Αυτό ανέφερε με τις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τα ζητήματα του τομέα ευθύνης του υπουργείου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, σε σχέση με την πρόταση-οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσωπικές αποζημιώσεις των θυμάτων καρτέλ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για το δίκαιο ανταγωνισμού, αλλά κυρίως για την κοινωνία. «Ουσιαστικά είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, γιατί δίνει το δικαίωμα στους καταναλωτές να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τα καρτέλ». Για αυτό πρέπει να υιοθετηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα πολύ σύντομα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας στα κράτη-μέλη ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Κομισιόν για το καθεστώς «de minimis» και για τον «απαλλακτικό κανονισμό» για την περίοδο 2014-2020 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των χωρών που αγωνίζονται να ανακάμψουν. Υπενθύμισε δε, ότι το θέμα έχει τεθεί ήδη από την Ελλάδα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

hatzidakis622_061113

Οι «ευρωπαϊκοί στόχοι»

Όσον αφορά την πολιτική για τις επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός Ανάπτυξης απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στη μείωση του κόστους ενέργειας και στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Σημείωσε, δε, ότι η Ελληνική Προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα της βιομηχανικής πολιτικής, στην οποία άλλωστε θα είναι αφιερωμένη και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση προκειμένου «να κλείσουν» μερικά βασικής σημασίας ζητήματα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By