Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι τζογαδόροι αγαπούν την Ελλάδα – Παίζουν στοιχήματα για το ΑΕΠ!

 Ποντάρουν στο αν η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη ή ύφεση το 2014.

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Το ελληνικό ΑΕΠ είναι η «νέα ρουλέτα». Οι τζογαδόροι, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τα μεγάλα funds αγαπούν την Ελλάδα, καθώς από την αρχή της κρίσης ποντάρουν στην τύχη της χώρας μας. Το «πάρτι» ξεκίνησε με τα speads και τα cds. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο GRexit, δηλαδή στην παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, και τώρα στοιχηματίζουν στο αν η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη ή όχι το 2014!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παιχνιδιού που γίνεται γύρω από την Ελλάδα είναι το fund Third Point, που διεκδικούσε τον ΟΠΑΠ. Το αμερικανικό fund κέρδισε πέρσι 500 εκατ. δολάρια, επειδή στοιχημάτισε στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Αναλυτής, ο οποίος γράφει στη Wall Street Journal,  προτείνει την επένδυση σ’ ένα ασυνήθιστο χρεόγραφο που πληρώνει κατευθείαν σε περίπτωση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να ποντάρουν υπέρ της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης, μπορούν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα ή μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή ομόλογα ελληνικών εταιριών που βγαίνουν στην αγορά.

Στο πλαίσιο της ελληνικής αναδιοργάνωσης του χρέους  πέρσι, δόθηκαν στους κατόχους των παλαιών ομολόγων, ειδικά warrants που πληρώνουν αν η χώρα καταφέρει να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους στο ΑΕΠ. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα warrants στις δευτερογενείς αγορές. Και, μολονότι οι όγκοι είναι ρηχοί, βρισκονται σε μεγάλη εξέλιξη.

Την Τετάρτη τα warrants κινούνταν στο 1,19 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Πέρσι το καλοκαίρι βρίσκονταν κάτω από το 0,5 ευρώ.

Ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος group chief investment officer της Eurobank στην Αθήνα, σχολιάζει ότι είναι ένα πολύ ευοίωνο σημάδι. Τα warrants αποτελούν «τον πιο άμεσο τρόπο» για ανάληψη θέσεων στην μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας, πιστεύει. Οι κινήσεις των τιμών, προσθέτει, «λένε ότι ίσως οι αγορές αρχίζουν την επανεκτίμηση πριν τους οικονομολόγους».

Όμως το ελληνικό ΑΕΠ βούλιαξε 5,3% στο α΄ τρίμηνο, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους, εγείροντας ερωτήματα κατά πόσο οι αποτιμήσεις των αγορών για τα warrants προσφέρουν κάποιες απαντήσεις.

Η Ελλάδα εισήγαγε warrants με ονομαστική αξία 62,4 δισ. ευρώ, ένα για κάθε ευρώ από τα νέα κυβερνητικά ομόλογα που δόθηκαν στους επενδυτές κατά την αναδιάρθρωση. Η αξία των warrants δεν θα φτάσει ποτέ τα 62,4 δισ. ευρώ. Αντ’αυτού, πληρώνει σχεδόν 1% της ονομαστικής αξίας κάθε χρόνο από το 2015 ως το 2042 — με την προϋπόθεση ότι το ελληνικό ΑΕΠ την αμέσως προηγούμενη χρονιά θα έχει πιάσει συγκεκριμένους στόχους.

Από το 2023, η ονομαστική αξία του warrant προοδευτικά μειώνεται. Εντέλει, στην καλύτερη περίπτωση, ο κάτοχος του warrant θα λάβει 18,6% της αρχικής ονομαστικής αξίας, με δόσεις μέσα σε 28 χρόνια.

Οι επενδυτές έδωσαν ελάχιστη σημασία στο warrant όταν ξεκίνησε, αλλά σήμερα αρχίζει να αξίζει κάτι. Όχι πολλά: Στην τιμή του €1, το σύνολο των warrants αποτιμάται στα 624 εκατ. δολ. Το ελληνικο κρατικό χρέος είναι πάνω από 300 δισ. ευρώ.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό όμως, η αξία των warrant καθορίζεται από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει το ελληνικό ΑΕΠ. Η φόρμουλα καθορισμού της απόδοσης είναι περίπλοκη, αλλά το νόημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να πιάσει συγκεκριμένο στόχο ΑΕΠ για να πληρώσει το χρεόγραφο.

Ο στόχος αυξάνεται κάθε χρόνο ως το 2020, μετά το οποίο παραμένει σταθερός. Αν η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο, δεν θα υπάρχει πληρωμή για το συγκεκριμένο έτος. (Υπάρχει και ρήτρα σχετικά με το πραγματικό ΑΕΠ ώστε να διασφαλιστεί ότι τυχόν μεγάλος πληθωρισμός δεν θα προκαλέσει πληρωμή.)

Θεωρητικά, τα warrants μπορούν να αρχίσουν να πληρώνουν από το 2015, αν το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπεράσει τα 210,1 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό είναι όμως ανέφικτο. Η Κομισιόν προβλέπει 183,5 δισ. ευρώ ΑΕΠ φέτος. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πληρωμές πιθανότατα θα αρχίσουν το 2023.

Πάντως όταν η τιμή των warrants αυξάνεται στην αγορά, είναι μια καλή ένδειξη ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ελλάδα θα αναπτυχθεί ταχύτερα απ’όσο αναμενόταν.

By