Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι τράπεζες ανέβαλαν για το 2014 τη ρευστότητα

Οι τράπεζες θα χορηγήσουν στις επιχειρήσεις 2 δισ. ευρώ από το πρώτο τρίμηνο του 2014

lefta735_151113

Κλειστεί θα παραμείνει προς το παρόν η στρόφιγγα για τις επιχειρήσεις, με την πολλά αναμενόμενη ρευστότητα από τις τράπεζες να μετατίθεται για το πρώτο δίμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, οι 4 συστημικές τράπεζες θα ενεργοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ (ΕΤΕΑΝ, Jeremie κ.ά.). για τη διοχέτευση 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ. Ζανιά, σημείωσε ότι «μόνο 1 από τις 4 τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί. Θέλω να πιστεύω, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος».

Παράλληλα υπογράμμισε: «Όλοι είμαστε σε μια ανηφόρα, ξέρουμε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρέπει να γίνει δουλειά από όλες τις πλευρές». Ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση και για τη νέα προγραμματική περίοδο και πως τα εργαλεία πρέπει να είναι πιο απλά και χρήσιμα, ενώ αναμένεται σχετική πρόταση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Από την πλευρά του ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Όπως είπε, η αγορά έχει τη δική της δυναμική. Ωστόσο, ανέφερε, το σημαντικό είναι ότι τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι είναι θέμα χρόνου να διοχετευθεί στην αγορά ρευστότητα όχι μόνο 2 δισ. ευρώ αλλά και ακόμη περισσότερη.

Με κοινωνικά δίκαιο τρόπο οι πλειστηριασμοί

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, τα ίδια τραπεζικά στελέχη επανέλαβαν ότι το τελευταίο που θέλουν οι τράπεζες είναι να γίνουν κέντρα διαχείρισης ακινήτων, σημειώνοντας πάντως ότι η προσαρμογή στη στεγαστική πίστη πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

Επίσης, σημείωσαν με έμφαση ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως πίσω από τις διατάξεις κρύβεται μεγάλος αριθμός «στρατηγικών κακοπληρωτών». Επιπλέον εκτίμησαν ότι υπάρχει τρόπος αυτοί να εντοπιστούν εάν μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα στοιχεία περιορισμού της ύφεσης είναι ενθαρρυντικά, αν και δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι για να σταματήσουν να «κοκκινίζουν» τα δάνεια θα πρέπει να γυρίσει η οικονομία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By