Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι τράπεζες ξεκινούν «στριπτίζ»

 Ξεκινούν τον Νοέμβριο τα stress test, έρχεται και η BlackRock – Tί αναφέρουν οι ξένοι διαχειριστές για τις ελληνικές μετοχές, τί οι Έλληνες

Της Ελένης Στεργίου

Germany Euro“Οποιος αγαπάει παιδεύει λένε και αυτό ισχύει για τις τράπεζες της Ευρώπης, οι οποίες μπορεί συνεχώς να απολαμβάνουν τη αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων τους, αλλά θα πρέπει να ξεγυμνωθούν και να φανερώσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις. Ο έλεγχος της κεφαλαιακής επάρκειας των μεγάλων τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο θα περιλαμβάνει την αποτίμηση κινδύνου, το δεύτερο την αξιολόγηση του ενεργητικού και το τρίτο στις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες.

Μεταξύ των τραπεζών που θα υποβληθούν στα stress tests συγκαταλέγονται και τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank), ενώ από την Κύπρο θα συμμετάσχουν η Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα και η Russian Commercial Bank. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των συμμετεχόντων αντιστοιχεί στο 85% του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης. Οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, δεν έχουν μόνο τα τεστ της ΕΚΤ, αλλά και την έκθεση της BlackRock, η οποία έχει προσληφθεί για να… ξεγυμνώσει τα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων και να κάνει καταγραφεί των «κόκκινων».  Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση είναι σχεδόν έτοιμη και αναμένεται να φτάσει στα χέρια της Τράπεζας Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ασχέτως με τα τεστ και τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών υπάρχει ένα ξαφνικό χρηματιστηριακό ενδιαφέρον για τις μετοχές. Ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων προερχόμενοι από τις ΗΠΑ, κυρίως, ανέφεραν στο ThePaper ότι τοποθετούνται long στις μετοχές των τραπεζών και κυρίως της Alpha και Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό φάνηκε τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά υπάρχει ένα μυστήριο: Γιατί οι Έλληνες διαχειριστές σορτάρουν την αγορά; Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Έλληνες τοποθετούνται short και δεν πιστεύουν καθόλου τις διαρροές περί «ντου» των ξένων, ενώ κάποιοι έκανα λόγο και για φούσκα…

Η εμπειρία έχει δείξει πάντως ότι κουμάντο κάνει αυτός που έχει τα περισσότερα χρήματα….

Επομένως, το Νοέμβριο ξεκινούν οι έλεγχοι σε 128 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο ελέγχου των stress test,  μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί 12 μήνες (Οκτώβριος του 2014), ενώ το όριο για τον δείκτη Core Tier 1 θα ανέρχεται στο 8%. Παράλληλα, ο έλεγχος θα λαμβάνει υπόψη τον ορισμό που περιέχεται στην οδηγία IV σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις/στον κανονισμό σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, περιλαμβανομένων των μεταβατικών ρυθμίσεων, τόσο για τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού όσο και για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.Περισσότερες λεπτομέρειες για τα stress test θα ανακοινωθούν αργότερα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Παρουσιάζοντας τα σχέδιά της για τον αναλυτικό έλεγχο των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ σημείωσε ότι η άσκηση αποσκοπεί στη βελτίωση της διαφάνειας στον τραπεζικό τομέα, στον εντοπισμό και την εφαρμογή «διορθωτικής δράσης» εκεί όπου χρειάζεται και στη δημιουργία εμπιστοσύνης στις τράπεζες.

Τα stress test θα εξετάσουν τόσο τα banking books όσο και τα trading books των τραπεζών, ενώ θα υπάρχει ειδική μέριμνα και για τα εκτός ισολογισμού στοιχεία, όπως είναι τα παράγωγα. Σύμφωνα με την ΕΚΤ θα καθοριστούν ενιαία κριτήρια αποτίμησης των δανειακών χαρτοφυλακίων, ώστε να υπάρξει ομοιογένεια και αξιοπιστία στα αποτελέσματα των stress test. Αναφορικά με την αποτίμηση των προβληματικών δανείων, η ΕΚΤ ορίζει ως μη εξυπηρετούμενα όσα εμφανίζουν καθυστερήσεις πληρωμών 90 ημερών.

«Μία ενιαία διεξοδική αξιολόγηση, εφαρμοσμένη ομοιόμορφα σε όλες τις σημαντικές τράπεζες που αντιστοιχούν στο 85% του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρώπη και για το μέλλον της οικονομίας της Ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Η διαφάνεια θα είναι ο πρωταρχικός στόχος της αξιολόγησης. Αναμένουμε ότι η αξιολόγηση αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στην ευρωστία των τραπεζών της Ευρωζώνης και στην ποιότητα των ισολογισμών τους».Εάν εντοπισθούν κεφαλαιακά ελλείμματα, οι τράπεζες θα πρέπει να τα καλύψουν, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «για την επιτυχία της άσκησης είναι καθοριστική η εκ των προτέρων ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων». Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι τράπεζες  είναι υποχρεωμένες να λάβουν μέτρα για την ανακεφαλαιοποίηση τους.  Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις από σήμερα μέχρι τον Οκτώβριο του 2014.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By