Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι τρεις διαφωνίες με την τρόικα

Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών

troikaΞεκινά σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας με το μενού να περιλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, την κινητικότητα στο Δημόσιο, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Οι συνομιλίες ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και πρώτος σταθμός της τρόικας είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος το βράδυ της Δευτέρας του πρωθυπουργικού γραφείου, σε ερώτηση αν η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κακό σενάριο για το δημοσιονομικό κενό είναι το πολύ 500 εκατομμύρια, απάντησε πως τώρα δεν είναι ώρα να μιλήσουμε.

«Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ενόψει της άφιξης της τρόικας, και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, εξετάστηκαν όλα τα «καυτά» σημεία της διαπραγμάτευσης που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο πρωθυπουργός, πάντως στη χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη στο Mega, τόνισε ότι το μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι οι αμυντικές βιομηχανίες.

Στις 4 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι παρεμβάσεις που εξετάζονται για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν πλησιάζει σε απόδοση τα 500 εκατ. ευρώ και θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθούν τα ελλείμματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο που αφορά σε 25.000 εργαζόμενους, και το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013, αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της προσμέτρησης στο συνολικό αριθμό (4.000 δημόσιοι υπάλληλοι) των απολύσεων που έχουν συμφωνηθεί για το 2013 όσων εργαζομένων απολυθούν από τα Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να προτάξει το γεγονός ότι υλοποιήθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και να επιχειρήσει στροφή από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους.

Ο ίδιος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ  ανακοίνωσε  απολύσεις και επέκταση της αξιολόγησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η αξιολόγηση είχε περιοριστεί στο στενό πυρήνα του δημοσίου και τώρα θα πρέπει να επεκταθεί, τονίζοντας πως «όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν ποια νομικά πρόσωπα ανήκουν στο υπουργείο τους και θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία».

Στις σημερινές επαφές πάντως παρίστανται μόνο οι Τόμσεν (ΔΝΤ) και Μορς (ΕΕ), καθώς ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μαζούχ δίνει το παρών σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα φτάσει στην Αθήνα την Τετάρτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By