Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

diatrofi1Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι οι χορτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους, έτσι με τη φυτοφαγική διατροφή μπορεί κάποιος να ζήσει μερικά χρόνια παραπάνω.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Όρλιχ του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν τις περιπτώσεις πάνω από 73.000 ανθρώπων, που όλοι ήσαν μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας.

Η μελέτη χώρισε τους χορτοφάγους σε τέσσερις κατηγορίες: όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και όσους είναι ημι-χορτοφάγοι επειδή τρώνε κρέας το πολύ μια φορά την εβδομάδα.

Στη διάρκεια μιας εξαετίας, πέθαναν 2.570 άτομα από τα 73.308 που συμμετείχαν στην έρευνα και τα περισσότερα ήσαν κρεατοφάγοι. Πρώτοι στη μακροζωία αναδείχτηκαν οι χορτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς χορτοφάγους (μείωση κινδύνου 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσους τρώνε σπάνια και κρέας. Οι άνδρες χορτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες χορτοφάγους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διάφορες φυτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση κ.α. Όσοι είναι χορτοφάγοι, συνήθως ακολουθούν ένα ευρύτερο υγιεινό τρόπο ζωής, με σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο του πάχους κ.α.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως η μελέτη τους δείχνει ότι γενικά οι διάφοροι τύποι φυτοφαγίας είναι όχι μόνο ασφαλείς, αλλά παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα υγείας σε σχέση με τη διατροφή όπου κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας. Πάντως μια προηγούμενη ευρωπαϊκή έρευνα του 2009 (μελέτη EPIC-Οξφόρδης) δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ χορτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι Ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους Αμερικανούς.

Από την άλλη, μία δεύτερη μελέτη, από ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», συμπέρανε ότι ο συνδυασμός τακτικής σωματικής άσκησης, μεσογειακής διατροφής, αποφυγής καπνίσματος και ελέγχου του βάρους μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Όσοι υιοθέτησαν όλα τα παραπάνω, είχαν σε διάστημα 7,5 ετών κατά 80% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν τήρησαν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες υγιεινής συμπεριφοράς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By