Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Οι 4 αιτίες που έσπασε η συγχώνευση του αιώνα

Eurobank και Εθνική δεν έγιναν «ένα», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ThePaper, τέσσερις λόγοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

 

Του Νίκου Φιλιππίδη

 

ethniki trapeza
© FOSPHOTOS

Αρκετοί λόγοι στάθηκαν εμπόδιο στην ολοκλήρωση της μεγαλύτερης τραπεζικής συγχώνευσης όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του The Paper, οι προσπάθειες της διοίκησης της Εθνικής για να συγχωνεύσει την Eurobank σταμάτησαν:

1.    Στο μέγεθος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις γραπτές παρατηρήσεις της τρόικας εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, το μεγάλο μέγεθος της νέας τράπεζας, εγκυμονούσε κινδύνους «αλά Κύπρος» για την ελληνική οικονομία κυρίως από πλευράς αναγκών χρηματοδότησης.

2.    Τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν το νέο σχήμα ήταν τελικά πολύ περισσότερα από τα 15 δις. ευρώ που είχαν προυπολογίσει .  Χωρίς να μπορεί κάποιος να προσδιορίσει επακριβώς, ενδεχομένως και να ξεπερνούσαν τα 4 δις. ευρώ τα επιπλέον κεφάλαια που απαιτούνταν για την ανακεφαλαιοποίηση.

3.    Η μεγάλη καθυστέρηση. Ένα σημαντικό μέρος των ευθυνών αποδίδεται στην διοίκηση της Εθνικής, καθώς επέλεξε να καθυστερήσει σημαντικά μια σειρά από διαδικασίες συγχώνευσης, με στόχο να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο γίνονταν ώστε να εμφανιστεί ένας αξιόπιστος ιδιώτης μέτοχος που θα έβαζε το 10% στην ανακεφαλαιοποίηση.

4.    Η ανάγκη να υπάρχει μια ακόμα συστημική στην ελληνική οικονομία, προς χάρην του ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι μόνο τυχαίος δεν ήταν ο αρχικός υπολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος ότι απαιτούνται 4 μεγάλες τράπεζες για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

By