Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι Financial Times γράφουν για την άλλη Αθήνα, της δημιουργίας

Μέσα στο κύμα αρνητικών ή καχύποπτων δημοσιευμάτων για τις προοπτικές και το μέλλον της Ελλάδας, οι Financial Times φιλοξενούν την Iwona Blazwick…

…γυναίκα θρύλο στον παγκόσμια εικαστικό χάρτη- διευθύντρια της Whitechapel Gallery στο Λονδίνο, που περιγράφει την πρόσφατη εμπειρία της από την Αθήνα.

Το κείμενο φιλοξενείται στο περιοδικό How to spend it των Financial Times και περιγράφει μια εβδομάδα της Iowa εκκινώντας από το ταξίδι της στην Αθήνα.

11

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Μπιενάλε της Αθήνας, στο Δημήτρη Δασκαλόπουλο με επίκεντρο τη συλλογή του και τον οργανισμό Νeon και στους curators της πόλης.

Αναφέρεται εξαρχής στη «μοναδική συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα στη Whitechapel Gallery και την Αθήνα για το NEON Curatorial Award.

Χτίζουμε δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς τα λαμπερά νέα αστέρια στο χώρο της επιμέλειας εκθέσεων μοιράζονται τις τελευταίες ιδές τους στην παουσία και κατανόηση της σύγχρονης τέχνης».

Το συγκεκριμένο βραβείο θα δώσει την ευκαιρία σε νέους επιμελητές να σχεδιάσουν τη δική τους έκθεση με έργα της μοναδικής συλλογής του Δασκαλόπουλου που έχει έργα κορυφαίων δημιουργών όπως οι Marcel Duchamp, Maurizio Cattelan, Mona Hatoum και άλλων.

12

«Είναι εντυπωσιακό πως σφύζουν από φαντασία οι προτάσεις τους. Θα παρουσιάσουμε το βραβείο την επόμενη εβδομάδα», προσθέτει η Blazwick.

Προσθέτει πως επισκέφτηκε τη Μπιενάλε της Αθήνας και μίλησε με τον διευθυντή της, τον γνωστό εικαστικό Poka Yiο, αλλά μίλησε και στο ΤEDex που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Γενικά το κείμενο αποπνέει την αίσθηση μιας έντονης κινητικότητας, έκρηξης δημιουργίας και ανήσυχων ταλέντων που δημιουργούν όπως οι νέοι στις μητροπόλεις του κόσμου.

Και αποτελεί και μια πρώτης τάξης απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει επιτεύγματα στον σύγχρονο πολιτισμό παρά μόνο στην αρχαιότητα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By