Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολάντ: Δεν υπάρχει «κανένας επιζών» στα συντρίμμια του αεροπλάνου της Air Algerie

 Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα και παρότι δεν αποκλείεται κανένα σενάριο για τα αίτια του δυστυχήματος, προς το παρόν η πιο πιθανή υπόθεση για την συντριβή είναι η κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή

algeriaA

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algerie, που εξαφανίστηκε με έξι μέλη πληρώματος και 110 επιβάτες- μεταξύ τους 51 Γάλλοι- εντοπίστηκαν σε βόρεια περιοχή του Μαλί. Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναλάβει την περιφρούρηση, την συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων και περισυλλογή των πτωμάτων. Αξιωματούχος της Μπουρκίνα Φάσο περιγράφει τις εικόνες φρίκης που αντίκρισαν οι ομάδες των ερευνητών στο σημείο της συντριβής, ενώ όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρασουά Ολάντ δεν υπάρχει κανείς επιζών.«Ένα μαύρο κουτί ανακτήθηκε και εστάλη στην Γκάο» στο βόρειο Μαλί, από τους Γάλλους στρατιωτικούς που έχουν αποκλείσει τη ζώνη, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως το μαύρο κουτί «θα μπορέσει συνεπώς να εξετασθεί το συντομότερο».Μέχρι στιγμής πιο πιθανή αιτία για τη νέα αεροπορική τραγωδία θεωρείται η κακοκαιρία.

Ύστερα από αντικρουόμενες πληροφορίες για το ακριβές σημείο της συντριβής, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε χθες ότι το αεροσκάφος της Air Algerie, συνετρίβη κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, στην πόλη Γκόσι.

Επιβεβαιώνοντας την πληροφορία των αρχών της Μπουρκίνα Φάσο, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι, σημειώνοντας ότι το αεροσκάφος «αναγνωρίστηκε παρότι είχε διαλυθεί».

Ο  Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ακόμη  ότι όλες του οι σκέψεις γυρνάνε γύρω από τα θύματα και τις οικογένειές τους. «Είμαστε στο πλευρό τους» πρόσθεσε. Αύριο, οι συγγενείς των θυμάτων από την Γαλλία, θα μεταβούν στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για να λάβουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.

algerie-air-debris

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα και παρότι δεν αποκλείεται κανένα σενάριο για τα αίτια του δυστυχήματος, προς το παρόν η πιο πιθανή υπόθεση για την συντριβή είναι η κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή.

Ο Ολάντ- ο οποίος πρόκειται να παραμείνει στο Παρίσι για όσο χρόνο χρειαστεί, αναβάλλοντας επ” αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του σε Ρεϊνιόν, Μαγιότ και Κομόρες- δήλωσε ότι η Γαλλία κινητοποίησε όλα τα «στρατιωτικά της μέσα» στο Μάλι και έκανε επίσης γνωστό ότι ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έχει ήδη συλλεχθεί και μεταφέρεται στο Γκάο, όπου αναμένεται να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, σημείωσε ότι είναι πιθανό το αεροσκάφος να χτυπήθηκε από καταιγίδα και γι” αυτό ο πιλότος να ζήτησε αλλαγή πορείας, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο «πριν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία», όπως υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε κατά την στιγμή της συντριβής και ότι το πιο πιθανό είναι να έπεσε λόγω κακοκαιρίας, «αν και καμία θεωρία δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτή τη φάση» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Φρεντερίκ Κουβιλιέ, δήλωσε ότι η έντονη μυρωδιά καυσίμων στο σημείο της συντριβής και το γεγονός ότι τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε σχετικά μικρή περιοχή, δείχνει ότι η αιτία του δυστυχήματος ήταν πιθανότατα η κακοκαιρία, κάποιο τεχνικό πρόβλημα, ή συνδυασμός αυτών των παραγόντων.

family-algerie-air

Ανατριχιαστικές είναι οι εικόνες που μεταφέρει από τον τόπο της τραγωδίας ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντέρ, από την Μπουρκίνα Φάσο, ο οποίος ανέφερε ότι η ομάδα των ερευνητών μετέβη από την χώρα του στο Μάλι μετά από πληροφορίες για πιθανό εντοπισμό του σημείου της συντριβής:

«Μόλις βρήκαμε το αλγερινό αεροπλάνο. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν 50 χλμ. βόρεια των συνόρων της Μπουρκίνα Φάσο…Η ομάδα μας πήγε, πρώτα απ” όλα να συναντήσει τους πληροφοριοδότες μας και να τους φέρει στο σημείο της συντριβής. Και όντως, η αποστολή εντόπισε στο σημείο, κομμάτια του αεροπλάνου, δυστυχώς η ομάδα εντόπισε ανθρώπινα μέλη. Δεν ήμασταν σε θέση να εκτιμήσουμε την κατάσταση καθώς είχε αρχίσει να νυχτώνει και η ομάδα επιβεβαίωσε ότι είδε τα συντρίμμια του αεροπλάνου, απανθρακωμένα και διασκορπισμένα στο έδαφος».

children-algerie-air

Ο υπουργός Επικοινωνιών έκανε λόγο για την μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της χώρας και ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά που έχει κηρύξει διήμερο εθνικό πένθος, πρόκειται να επισκεφθεί το σημείο της συντριβής

Το αεροσκάφος της Air Algerie στο οποίο επέβαιναν 116 άνθρωποι, συνετρίβη χθες, ενώ εκτελούσε την πτήση AH5017 από το Ουαγκαντούγκου, της Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι. Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.

By