Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ολάντ: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο Ιράκ»

Στη διάσκεψη για τον καθορισμό του στρατηγικού πλαισίου ανάληψης δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους

jihads-islamicmilitant

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη της διάσκεψης για τον καθορισμό του στρατηγικού πλαισίου ανάληψης δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Απηύθυνε έκκληση στους εταίρους της Γαλλίας, Δυτικούς και Άραβες, να σταθούν «ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας».

«Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να δεσμευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη (ότι είμαστε) στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε ακόμα από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν «με κάθε τρόπο» τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.

Όπως δήλωσε, «το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν και να προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Συρίας». «Και για τη Γαλλία», συμπλήρωσε, «αυτές είναι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα».

Η διάσκεψη για την «ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ» πραγματοποιείται στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Φρ. Ολάντ και με τη συμμετοχή 20 περίπου χωρών, εκ των οποίων οι 10 είναι αραβικές.

Παρόντες είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Το Ιράν δεν εκπροσωπείται.

Κατά τις συνομιλίες θα τεθεί η νομική βάση στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ισλαμικού Κράτους και θα καθορισθεί ο ρόλος κάθε μέλους του συνασπισμού που συγκροτείται. Το στρατιωτικό σκέλος της επέμβασης θα τεθεί υπό την διοίκηση των ΗΠΑ.

Ακανθώδες θέμα της διάσκεψης είναι το δικαίωμα επέκτασης των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας, κάτι με το οποίο διαφωνεί η Ρωσία.

Ζητήματα που θα συζητηθούν είναι επίσης η λήψη μέτρων για την διακοπή της ροής πόρων προς το ΙΚ, καθώς και της ροής μαχητών, μέσω της ενίσχυσης του ελέγχου των συνόρων.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, περισσότερες από 40 χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στον συνασπισμό, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Σε συνέντευξή του λίγο πριν τη συνάντηση ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς γνωστοποίησε  ότι σήμερα η χώρα του θα ξεκινήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ.

Επιβεβαίωσε ακόμα σχόλια του Γάλλου υπουργού Άμυνας ότι οι πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν από γαλλική βάση στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Φαμπιούς είχε δηλώσει νωρίτερα πως σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι «η λήψη σειράς μέτρων τόσο στον τομέα συλλογής πληροφοριών όσο και στον στρατιωτικό τομέα για τη διακοπή της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους».

Θα είναι και μια ευκαιρία για καθορισθεί με ποιο τρόπο και ποια μέσα θα συμμετέχουν οι χώρες στη διεθνή συμμαχία. Επίσης θα αποφασιστεί εάν θα διεξαχθούν αεροπορικές επιδρομές και στο συριακό έδαφος, επιλογή με την οποία διαφωνεί η Ρωσία.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ απηύθυνε έκκληση για ταχεία αεροπορική επέμβαση.

«Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη», είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

By