Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ολάντ: Να παραμείνει ως επιλογή η επέμβαση

Εν αναμονή της έκθεσης του ΟΗΕ

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Να παραμείνει στο τραπέζι για τη Συρία η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης ως μοχλός πίεσης στο καθεστώς Άσαντ προκειμένου να τηρήσει τη συμφωνία για τα χημικά όπλα επιμένει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Τώρα μπορούμε να σκεφτούμε σοβαρά μία διπλωματική και πολιτική λύση αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η στρατιωτική επέμβαση πρέπει να παραμείνει ως επιλογή. Διαφορετικά δε θα υπάρχει πίεση. Ελπίζω ότι αυτό θα επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε σε συνέντευξή του ο Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ θεωρούν «κρίσιμης σημασίας» την επίτευξη συμφωνίας επί «ισχυρής και υποχρεωτικού χαρακτήρα» απόφασης του ΟΗΕ για τη Συρία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ζήτησαν να υπάρξει ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τον έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος.

Ο Ολάντ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι τρεις σύμμαχοι πρέπει «να τηρήσουν την αυστηρή γραμμή που επέτρεψε την εκκίνηση αυτής της διπλωματικής διαδικασίας», έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

Οι τρεις χώρες επιδιώκουν την επεξεργασία μίας απόφασης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «εντός της εβδομάδας», θεωρώντας ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, το οποίο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, «θα δημιουργήσει αναμφίβολα μία ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος» για το θέμα.

Το σχέδιο για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας έχει πιθανότητες να πετύχει, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι που επισκέπτεται το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, σήμερα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της έκθεσης του ΟΗΕ στο προάστιο της Δαμασκού όπου σημειώθηκε η επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By