Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ολάντ: Σκοτσέζικο δημοψήφισμα μπορεί να κρίνει το μέλλον Ευρώπης

«Kινδυνεύουμε να περάσουμε σε μια περίοδο αποδόμησης»

oland

 

Κομβικής σημασίας για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Στην διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Μετά από μισό αιώνα οικοδόμησης της Ευρώπης, κινδυνεύουμε να περάσουμε σε μια περίοδο αποδόμησης» και προσέθεσε ότι «το σκοτσέζικο δημοψήφισμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μπορεί να κρίνει το μέλλον της Βρετανίας αλλά επίσης και της Ευρώπης».

Ο κ. Ολάντ προειδοποίησε για την ατονία που παρουσιάζει το «ευρωπαϊκό σχέδιο» και τόνισε ότι τέτοιες κινήσεις ανοίγουν τον δρόμο για «εγωισμούς και αποσχιστικές τάσεις».

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι μια ασφάλεια, κάτι που δεν είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται αντιληπτή ως τέτοια. Εάν το ευρωπαϊκό σχέδιο ατονήσει θα ανοίξει ο δρόμος στους εγωισμούς, τους λαϊκισμούς και τις αποσχιστικές τάσεις . (…) Όλες οι ευρωπαϊκές ψηφοφορίες δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως προειδοποιήσεις αλλά ως σειρήνες συναγερμού».

Τέλος ο Φρανσουά Ολάντ έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Ο κίνδυνος είναι να βουλιάξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε στασιμότητα, δηλαδή να δούμε ένα σενάριο του τέλους της ανάπτυξης, με τη δημοσιονομική λιτότητα να συνδέεται με το υψηλό επίπεδο του ευρώ και το χαμηλό πληθωρισμό να προστίθεται στην αδύναμη ανάπτυξη».

By