Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Τρέξτε σαν να είναι ήδη τέλος Σεπτέμβρη, άλλη στιγμή θα εξετάσουμε τους πλειστηριασμούς»

Αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την κινητικότητα και όχι μόνον, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς κατά τη διευρυμένη σύσκεψη της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

maximou syskepsi

«Όλα είναι εντός προγράμματος με ορισμένες μικρές αποκλίσεις» διαπίστωναν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μετά το «μίνι- υπουργικό» για τα προαπαιτούμενα.  Οι λίστες των υπαλλήλων των υπουργείων προς υπαγωγή σε διαθεσιμότητα έχουν ήδη σταλεί από όλα τα μέλη της κυβέρνησης στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, με βάση τους αριθμητικούς στόχους που είχαν τεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση για το θέμα προ δύο εβδομάδων.

Καθυστερήσεις διαπιστώθηκαν πάντως όσον αφορά στην αποστολή από τους ΟΤΑ των στοιχείων για την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε διαδημοτική κινητικότητα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου όμως αυτό δεν θα πάει πίσω τις κυβερνητικές υποχρεώσεις, καθώς εάν καθυστερήσουν κι άλλο οι δήμοι, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαδημοτική κινητικότητα με βάση την αξιολόγηση του ΟΟΣΑ και με κριτήρια την αναλογία κατοίκων ανά υπάλληλο, υπαλλήλων ανά ειδικότητα και υπαλλήλων προς έσοδα των δήμων, καθώς μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι οι δήμοι με τους περισσότερους εργαζομένους είναι και οι πλέον υπερχρεωμένοι. 

Συνεπώς ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι τέλος Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμος ο κατάλογος με τους 9.820 δημοσίους υπαλλήλους της δεύτερης δόσης της κινητικότητας. 

«Δε χρειάζονται πολλά λόγια. Συνεχίστε τη δουλειά. Τρέξτε, λειτουργήστε σαν να ήμασταν ήδη στα τέλη Σεπτέμβρη. Μη νιώθετε ότι έχετε άνεση χρόνου» είπε ο κ.Σαμαράς σε όλους τους υπουργούς που έχουν προαπαιτούμενα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη ετέθη και το καυτό θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο έχει προκαλέσει ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης- βουλευτών, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου την ώρα που η σύσκεψη βρισκόταν σε εξέλιξη πως εάν συνεχίσει να πιέζει η τρόικα θα είναι υπεύθυνη για πολιτικό ατύχημα. Δεν συζητήθηκε όμως αναλυτικά, καθώς ο κ.Σαμαράς είπε: «Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, θα το εξετάσουμε κάποια άλλη στιγμή».

Σε ξεχωριστή σύσκεψη θα συζητηθεί και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Η σύσκεψη διήρκεσε δυόμιση ώρες και σε αυτή συμμετείχαν  υπό τον Αντώνη Σαμαρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί  Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Άδώνης Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και της Φώφης Γεννηματά από το υπουργείο Άμυνας.

Μετά τη σύσκεψη ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε: «Συζητήσαμε τις εκκρεμότητες όλων των υπουργείων ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή και του κ.Βενιζέλου.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός συντόνισε τη δράση όλων των υπουργείων και ότι «θα είμαστε όλοι όπως πρέπει». Κάθε υπουργός, πρόσθεσε, παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο υπουργείο του, τις δράσεις που έχει κάνει καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσής τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε το σχέδιο του υπουργείου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς και για τον τρόπο κάλυψης των δημοσιονομικών και των χρηματοδοτικών κενών ως το τέλος του 2016.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ερωτηθείς για την απόφαση του υπουργείου, σχετικά με την αδήλωτη εργασία είπε: «Στείλαμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα σε όλη την Κοινωνία, κυρίως σε εκείνους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι για πολλά πολλά χρόνια κινούνται σε ένα περιβάλλον ασυνέπειας απέναντι στο Κράτος. Το πρόστιμο, πραγματικά, φτάνει στα όρια του εξοντωτικού. Πιστεύω, όμως, ότι θα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, γιατί από εδώ και πέρα όποιος σκεφτεί να παρανομήσει στην αγορά εργασίας χρησιμοποιώντας αδήλωτους εργαζόμενους, θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές.»

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By