Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

15.000 απολύσεις μέχρι το 2014 αποφάσισε η κυβερνητική «τρόικα»

Στο τραπέζι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως ζητά η τρόικα

ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣΣύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική τρόικα στη σύσκεψη στο Μαξίμου με την συμμετοχή του Αντώνη Μανιτάκη, κατέληξε σε ένα κοινό σχέδιο το οποίο προβλέπει 4.000 αποχωρήσεις το 2013 και 11.000 το 2014, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000.

Η εν λόγω πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από την τρόικα, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση. Παράλληλα, αποφάσισαν να συσταθεί μία task force, υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Σταμάτη, ο οποίος θα παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και για το θέμα των δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και για τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε μία προσπάθεια να βελτιωθούν οι όροι.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, συζητήθηκε η πρόταση να μαζευτούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις υπό την ομπρέλα ενός οργανισμού, ωστόσο δεν αποφασίστηκαν οι λεπτομέρειες.  Στο τραπέζι ήταν και το θέμα του τουρισμού, για το οποίο εκφράστηκε η άποψη να ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρξει εκμετάλλευση του θετικού κλίματος προς την Ελλάδα.

Τέλος, για το θέμα των αντιδράσεων για την επένδυση στις Σκουριές οι τρεις αρχηγοί εκτίμησαν ότι δεν πρέπει να τροφοδοτείται η ένταση.

«Κάναμε σήμερα μία προσπάθεια να κλείσουν όλα τα θέματα. Θα πρέπει η άλλη βδομάδα να μας βρει με το τέλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα», τόνισε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΜΑΞΙΜΟΥ ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΗΜΑΡΑπό την πλευρά του ο κ. Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε πιο αυστηρός, τονίζοντας ότι «δεν θα κόψουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως στο Δημόσιο επειδή το θέλουν οι εταίροι» και πρόσθεσε ότι οι επίορκοι υπάλληλοι θα απομακρυνθούν.

«Η τρικομματική κυβέρνηση υιοθετώντας πιστά το μνημόνιο δεν ήθελε ποτέ να φτιάξει ένα καλύτερο δημόσιο τομέα, αλλά έψαχνε αφορμή για να κάνει απολύσεις και να ιδιωτικοποιήσει τα δημόσια αγαθά», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος. «Μετά τη σημερινή συνάντησή τους οι μάσκες πλέον έπεσαν και επίσημα, με τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και το εναπομείναν κοινωνικό κράτος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πρώτος στο μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο Πρωθυπουργός. Ακολούθησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης. Στην έκτακτη συνάντηση τους θα επιχειρήσουν να βρουν την τελική λύση στις εκκρεμότητες έναντι της τρόικας, με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν ασφυκτικά για λύση.

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τομέα ήταν στο επίκεντρο, καθώς οι τροικανοί πιέζουν για απολύσεις: 2.000 μέχρι τον Ιούνιο και συνολικά 14.000 μέχρι το τέλος του έτους. Στο θέμα αυτό το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω συνέντευξης του στην Ημερησία του Σαββάτου, όπου επεσήμανε με νόημα ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει απομακρύνσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Πάντως σύμφωνα με το Reuters, επήλθε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Χθες, στο Eurogroup στο Δουβλίνο, ο Γιάννης Στουρνάρας δέχθηκε εντονότατες πιέσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυρίως όσον αφορά το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο.

Στο μεταξύ, 6 ώρες κράτησε η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα, με αντικείμενο την συμφωνία για τη εκταμίευση της επόμενης δόσης της ταμειακής βοήθειας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα του φόρου ακινήτων αλλά και του τρόπου καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

 

By