Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ομιλία για… 2.000 μονάδες

…και το λόμπι του Λονδίνου

Του Αντώνη Τάντουλου

Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς Πρωθυπουργός εγκαίνια Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκη 78η ΔΕΘ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης επίσκεψη 2013 Δ.Ε.Θ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΗ ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπό πιο ομαλές διεθνείς οικονομικές συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και την επίσημη έναρξη του Ελληνικού bull market. Δηλαδή το ξεκίνημα μιας μακροχρόνιας διάρκειας περιόδου, όπου τα μακροοικονομικά στοιχεία θα επιβεβαιώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη βελτίωση των «αριθμών» και παράλληλα το Χρηματιστήριο θα «βλέπει» συνεχώς προς τα πάνω, με τις απαραίτητες φυσικά διορθώσεις.

Και μπορεί η αισιοδοξία να μην είναι πάντα ο καλύτερος επενδυτικός σύμβουλος, ωστόσο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά της Αθήνας φαίνεται πως όχι μόνο ασπάζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης, αλλά το πράττει σε βαθμό τέτοιο που κάνει ακόμη και τους πιο επιφυλακτικούς να σκέπτονται πολύ σοβαρά το κατά πόσο πρέπει να τοποθετηθούν πριν ή αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Και τούτο διότι επί της ουσίας ο  Αντώνης Σαμαράς το προηγούμενο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη περιέγραψε το ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο απόλυτο χαμηλό του κύκλου (για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα) και στην αφετηρία του ανοδικού του ημισφαιρίου.

Πρόκειται, δε, για μια πορεία που με ορίζοντα το 2020 θα φέρει ανάπτυξη με ό,τι αυτό σημαίνει και θα βάλει εκ νέου την οικονομία στην αρένα των διεθνών αγορών χωρίς προστάτες και δικλείδες ασφαλείας.

Με την επισήμανση λοιπόν πως όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα θετικό μεν σενάριο, όμως και καθόλου σίγουρο πως θα επιβεβαιωθεί, οι επαγγελματίες διαχειριστές από το Λονδίνο έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές και είναι έτοιμοι για ένα ακόμα κερδοσκοπικό κύκλο υπό το άλλοθι «του γυρίσματος της τύχης» αλλά και της κορυφαίας χρηματιστηριακής αρχής της προεξόφλησης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στα χρηματιστηριακά στέκια της Πλατείας Συντάγματος ακούγονται εκτιμήσεις που ξεπερνούν το πρώτο «φράγμα» των 1.200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Κάποιοι μάλιστα φτάνουν να μιλούν για ένα δεκαοκτάμηνο μέσα στο οποίο το ΧΑ μπορεί να σκαρφαλώσει σε πρώτη φάση ως τις 1.400 μονάδες, μετά στις 1.700 μονάδες και ενδεχομένως να «δει» το «σημείο κλειδί» των 2.200 μονάδων.

Από την άλλη μεριά όλοι γνωρίζουν πως το λεγόμενο και «λόμπι του Λονδίνου», αλλάζει άποψη-όπως όλοι οι επαγγελματίες των αγορών- μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, αν και για την ώρα τουλάχιστον η συμπεριφορά του στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών δείχνει πως έχουν μετρήσει καλά τα δεδομένα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By