Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ομπάμα: Δεν θα στείλουμε στρατιώτες να πολεμήσουν στο Ιράκ

Προτίθεται να στείλει στη Βαγδάτη 3οο στρατιωτικούς συμβούλους

iraq-militants

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για μια «στοχευμένη» στρατιωτική δράση στο Ιράκ αν η κατάσταση το απαιτεί, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και ότι προτίθεται να στείλει στη Βαγδάτη 3οο στρατιωτικούς συμβούλους για βοήθεια προς τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Μπ. Ομπάμα ισχυρίζεται ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας να μην εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο η κρίση στο Ιράκ και να μην γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστικές οργανώσεις. Όπως δήλωσε, μια καλή επένδυση για τα αμερικανικά συμφέροντα είναι να διασφαλιστεί ότι η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τη Βαγδάτη δεν πρόκειται να διαρραγεί από τους αντάρτες.

Αναφερόμενος στους 300 συμβούλους, που θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις, είπε ότι θα αναλάβουν «να εκπαιδεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν» τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ. Τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μάχες και επανέλαβε ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στο Ιράκ.

Με τα αμερικανικά μέσα παρακολούθησης που υπάρχουν ήδη στο Ιράκ, η Ουάσινγκτον θα είναι έτοιμη «για μια στοχευμένη στρατιωτική δράση ακριβείας εάν και όποτε αποφασίσουμε ότι το απαιτεί η κατάσταση επί του πεδίου«, πρόσθεσε ο Ομπάμα. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συστήσουν κοινά κέντρα επιχειρήσεων στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ, τόσο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες όσο και για να αντιμετωπίσουν την απειλή που μεγαλώνει. Διευκρίνισε ότι πρώτα θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο και τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Γι” αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο για περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι σουνίτες αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε αποτελούν «απειλή» για τον ιρακινό λαό, την ευρύτερη περιοχή και τα αμερικανικά συμφέροντα. Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει αρκετά τα μέσα παρακολούθησης που διαθέτουν στην περιοχή, ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα των κινήσεων του ΙΚΙΛ εντός του ιρακινού εδάφους.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ακόμα ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε ένα κοινό πολιτικό πλάνο για το μέλλον της χώρας τους. Σε ερώτηση για τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, απάντησε ότι δεν θα καθορίζει η Ουάσινγκτον την ηγεσία του Ιράκ, ωστόσο μόνο οι ηγέτες που έχουν μια πολιτική ατζέντα η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες –σουνίτες, σιίτες και Κούρδους– μπορούν να βγάλουν τη χώρα τους από την κρίση.

Σχολιάζοντας τη στάση του Ιράν στην ιρακινή κρίση, είπε ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο αν στέλνει το ίδιο μήνυμα με τις ΗΠΑ, εάν δηλαδή ασκήσει πιέσεις ώστε να γίνονται σεβαστές όλες οι κοινότητες εντός του Ιράκ. Όπως τόνισε ο Ομπάμα, η Ουάσινγκτον έχει καλέσει το Ιράν να μην ενθαρρύνει ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο στο γειτονικό Ιράκ. «Εάν το Ιράν παρεμβαίνει αποκλειστικά εξ ονόματος των σιιτών (…) η κατάσταση πιθανότατα θα χειροτερεύσει«, κατέληξε.

By