Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ομπάμα: Θα χρειαστεί χρόνο η επίλυση της κρίσης στο Ιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζεται η μετακίνηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας και του προξενείου των ΗΠΑ στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον και ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να δώσει χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων

030614-politics-obama-ukraine

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας από τον κήπο του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «αύξησαν» τη στρατιωτική βοήθεια προς τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Αρμπίλ του βόρειου Ιράκ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζεται η μετακίνηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας και του προξενείου των ΗΠΑ στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον και ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να δώσει χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων.

Είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει μαζί με τους συμμάχους της τους πιθανούς τρόπους για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου» μέσω των οποίων θα απομακρυνθούν μέλη της φυλής Γεζίντι από τα βουνά. Το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας.

Η επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους «ήταν ταχύτερη» από ό,τι ανέμεναν οι αρχές εντός ή εκτός του Ιράκ.

Η επίλυση της κρίσης στο Ιράκ δεν θα προκύψει μέσα σε μερικές εβδομάδες, είπε ο πρόεδρος, αλλά «θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, επίσης, δεν θα χρειαστεί να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

By