Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ομπάμα: Ισραήλ και Παλαιστίνη δεν έχουν θέληση για συμβιβασμούς

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Παρασκευή ότι ίσως να χρειάζεται μια «παύση» στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, λέγοντας ότι οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές δεν έχουν τη θέληση να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς

Barack Obama

Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τη συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και τη Χαμάς και το «πάγωμα» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων από το Ισραήλ.

Μιλώντας από τη Νότιο Κορέα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να επιδιώξει την συμφιλίωση με την Χαμάς «δεν βοηθά» στη διευθέτηση της κρίσης στην Μέση Ανατολή και δήλωσε ότι είναι μία από μία σειρά επιλογών που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο πλευρές και οι οποίες έβλαψαν τις πιθανότητες να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

«Φτάνουμε σε ένα σημείο, όπου υπάρχει ακριβώς η ανάγκη για μια παύση και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές» λύσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό που δεν έχουμε δει είναι ειλικρινά η πολιτική βούληση για να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, ειλικρινά, και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές».

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του μπορεί να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια για τις συνομιλίες από αυτήν που έχει αφιερώσει σε αυτές τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν απέκλεισε μια στροφή προς μια πραγματική συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες που πραγματοποιεί ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι για τον ίδιο, μία μόνο λύση είναι δυνατή: «Οι δύο πλευρές να συναντηθούν για να κάνουν πολύ δύσκολους συμβιβασμούς».

«Θα συνεχίσουμε να τους ενθαρρύνουμε να πάρουν αυτόν τον δρόμο. Περιμένω μήπως να πάρουν αυτόν τον δρόμο την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα ή ακόμη κατά την διάρκεια των έξι επόμενων μηνών;» αναρωτήθηκε για να δώσει μόνος του την απάντηση: «Όχι».

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τον Μάρτιο, όταν το Ισραήλ αρνήθηκε να απελευθερώσει έναν αριθμό παλαιστίνιων κρατουμένων. Η απελευθέρωσή τους προβλεπόταν από τη συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ για την επανάληψη των ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών. Σε αντίποινα, οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν την ένταξη των Παλαιστινιακών Εδαφών σε 15 διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Ο Αμπάς που προεδρεύει της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φάταχ έθεσε στην συνέχεια μια σειρά από όρους για την συνέχιση των συνομιλιών πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Απριλίου που προβλεπόταν γι” αυτές.

Το Ισραήλ ανέστειλε την Πέμπτη τη συμμετοχή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, αντιδρώντας στην απρόσμενη συμφωνία συμφιλίωσης του προέδρου Αμπάς με την ισλαμιστική Χαμάς, την οποία το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Israeli supporters (back) and Palestinia

Παραιτήθηκε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα υπέβαλε την παραίτηση του, σύμφωνα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Χαμντάλα είχε παραιτηθεί και πέρσι τον Ιούνιο μετά από μια διένεξη για τις εξουσίες του, όμως στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφασή του.

Η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης από ανεξάρτητους τεχνοκράτες μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων και τη διεξαγωγή εκλογών έξι μήνες αργότερα.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν έχουν διεξαχθεί εθνικές εκλογές μετά τη νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές του 2006 που οδήγησε τελικά στη σύγκρουση των δύο οργανώσεων και στο σχηματισμό δύο παλαιστινιακών κυβερνήσεων, μία στη Δυτική Όχθη με επικεφαλής αρχικά τον Σάλαμ Φάγεντ και στη συνέχεια τον Χαμντάλα και μία στη Λωρίδα της Γάζας, που ελεγχόταν από τη Χαμάς, υπό τον Ισμαήλ Χανίγε.

By