Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην εισαγγελία το video για τη Χρυσή Αυγή

Σάλος από το σοκαριστικό υλικό που προβλήθηκε στην Βρετανία. «Θα τους κάνουμε σαπούνια» καταγράφεται να λέει υποψήφιος της Χρυσής Αυγής

golden dawn paralirima

Εισαγγελική παρέμβαση αναμένεται για το βίντεο της Χρυσής Αυγής που προκάλεσε σάλο όταν προβλήθηκε από το βρεταννικό κανάλι Channel 4. Το τμήμα Ρατσιστικής Βίας, παρέδωσε το υλικό στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία αναμένεται να λάβει τις προβλεπόμενες πρωτοβουλίες.

Στο video που προβλήθηκε στην Βρετανία μεσημεριανές ώρες υψηλής τηλεθέασης, υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, εκφράζεται με πρωτοφανή τρόπο για τους οικονομικούς μετανάστες. Χρησιμοποιεί φράσεις του είδους «θα ανοίξουμε τους φούρνους» , «θα τους κάνουμε σαπούνια» προσθέτοντας τι θα κάνει με τα μαλλιά και τα δόντια τους.

Το thepaper επιπρόσθετα εντόπισε την επίσημη σελίδα της τοπικής οργάνωσης Ρόδου της Χρυσής Αυγής στο facebook (φώτο), όπου ζητείται η …αναβίωση της Μακρονήσου προκειμένου «οι ανθέλληνες αριστεροί να κατανοήσουν την φύση του προγράμματος μέσα από την σωματική και ψυχική άσκηση» ενώ επισημαίνεται πως «τα αριστερά προϊόντα που δεν θα εκτελούν, θα εκτελούνται».

Ο εκπρόσωπος της Χ.Αυγής,  Η.Κασιδιάρης επιχείρησε με δηλώσεις του να αμβλύνει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας σε τηλεοπτική του παρέμβαση στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» ότι το επίμαχο βίντεο είναι  «κατασκευμασμένο» αφού όσοι μιλούν δεν γνωρίζουν ότι κινηματογραφούνται. Στην συνέχεια ανέφερε ότι οι ομιλητές «κάνουν πλάκα».

Να ληφθούν άμεσα μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα απέναντι στις «εγκληματικές πρακτικές» της Χρυσής Αυγής ζητά το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες με στοιχειώδεις δημοκρατικές ευαισθησίες που  παρακολούθησαν το ρεπορτάζ του Channel 4 σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί παρά να αηδιάσουν. Η Χρυσή Αυγή δεν μπαίνει ούτε καν στον κόπο να κρύψει τις ναζιστικές της καταβολές και εγκληματικές πρακτικές.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει περίτρανα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, νομοθετικών, διοικητικών και πολιτικών, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Η ρατσιστική βία και όσοι την προκαλούν πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους θεσμούς της Πολιτείας. Η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι μια αρχή. Χρέος της Βουλής είναι να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο για την τιμωρία όσων ασκούν ή προκαλούν ρατσιστική βία. Καλούμε τους πάντες να παρακολουθήσουν το ρεπορτάζ και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

By