Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Οξύνεται» η αντιπαράθεση Βερολίνου – Ρώμης

Η «κόντρα» Γερμανίας-Ιταλίας ως προς την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας κλιμακώνεται

italia

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν για την κυβέρνηση Ρέντσι, «Δεν υπάρχει διπλωματική κρίση με τη Γερμανία, αλλά συζήτηση πολιτικού περιεχομένου για το πώς πρέπει να ερμηνευθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι σε ραδιοφωνική της συνέντευξη την Παρασκευή. «Το βάρος της Ιταλίας έχει αλλάξει», πρόσθεσε.

Οι τόνοι είχαν ανέβει το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ασκώντας παράλληλα κριτική στις επιδιώξεις της ιταλικής προεδρίας.

«Ο Ρέντσι μας λέει τι να κάνουμε, αλλά τα χρέη δεν αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για ανάπτυξη», ανέφερε ο Βάιντμαν.

«Αν η Bundesbank πιστεύει ότι θα μας φοβίσει έχει διαλέξει, μάλλον, λάθος χώρα, και σίγουρα, λάθος κυβέρνηση», ήταν η απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης. Οι σχολιαστές στη Ρώμη θεωρούν ότι η πολεμική αυτή θα συνεχισθεί, γιατί ο Ρέντσι στην πραγματικότητα φοβάται ότι η Μέρκελ δεν έχει πεισθεί πραγματικά να μετριάσει την πολιτική της λιτότητας.

Εν αναμονή ευρύτατων περικοπών και στην Ιταλία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ρέντσι θα πρέπει, σύμφωνα με τον Τύπο, να προχωρήσει σε περικοπές 17 δισ. ευρώ στις δαπάνες του δημοσίου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όπως γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο, οι κύριες περικοπές δαπανών αναμένεται να γίνουν με συγχωνεύσεις υπηρεσιών της αστυνομίας και των καραμπινιέρων, με περιστολή στα κίνητρα για νέες προσλήψεις εργαζομένων, με εξυγίανση δημοτικών εταιρειών, ακόμη και με μείωση του φωτισμού των δρόμων την νύχτα.

Επίσημα ο υπουργός Οικονομικών Πάντοαν, δεν το επιβεβαιώνει, αλλά οι σχολιαστές θεωρούν τα μέτρα αυτά σχεδόν βέβαια.

By