Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΟΣΑ: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει σταδιακά θετικός κατά τη διάρκεια του 2014, επισημαίνει η έκθεση του Οργανισμού

oosa

Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, με τη συμβολή της αυξημένης τουριστικής κίνησης και της βελτίωσης της εμπιστοσύνης, αναφέρει η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών – μελών του (Economic Outlook).

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει σταδιακά θετικός κατά τη διάρκεια του 2014, επισημαίνει η έκθεση, ενώ θα γίνει ισχυρότερος το επόμενο έτος, καθώς η ανάπτυξη των διεθνών αγορών και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Συνολικά, ωστόσο, για το 2014, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης -0,3% για την Ελλάδα και ανάπτυξη 1,9% για το 2015, μετά από -3,9% του 2013.

Όσον αφορά την ανεργία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειώνεται αργά και ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 27,1% και το επόμενο έτος στο 26,7% από 27,3% το 2013. Η σημαντική υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα θα οδηγήσει στη συνέχιση της μείωσης των τιμών και των μισθών, αν και ο ρυθμός μείωσης θα περιορισθεί, σημειώνει η έκθεση. Ο πληθωρισμός – εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή – προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,1% εφέτος και 1% το επόμενο έτος, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να παραμείνει πλεονασματικό (0,2% του ΑΕΠ φέτος και 0,8% του ΑΕΠ το 2015).

Η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013, σημειώνοντας καλύτερη επίδοση από τον στόχο. Σημειώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθεί το υψηλό επίπεδο του χρέους και ότι πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής. Μία πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, «για παράδειγμα μία επιμήκυνση των λήξεων των υφιστάμενων δανείων και μείωση των επιτοκίων τους, μπορεί να είναι αναγκαία για να επιτευχθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα». Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί εφέτος στο 2,5% του ΑΕΠ και το 2015 στο 1,4% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον ορισμό της συνθήκης του Μάαστριχτ, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 177,7% του ΑΕΠ φέτος και το 177,2% του ΑΕΠ το 2015. Η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται επίσης, σημειώνει η έκθεση, από την καλύτερη πρόσβαση στις πιστώσεις, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής σχεδίων για την αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών. Η περαιτέρω μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, θα ενισχύσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

By