Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΠΑΠ: Εμπλοκή σε δύο… ταμπλό

Η Emma Delta αναζητά δάνειο 250 εκατ. ευρώ από ελληνική τράπεζα

Του Αντώνη Τάντουλου

ÁÐÏÊÑÁÔÉÊÏÐÏÉÇÓÇ ÊÔÇÑÉÏ ÏÐÁÐ ÉÄÉÙÔÉÊÏÐÏÉÇÓÇ ÐÙËÇÓÇ ÏÉÊÏÍÏÌÉÁΔιπλή φαίνεται να είναι η εμπλοκή στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ από το ελληνικό δημόσιο στην Emma Delta, με τα κουτσομπολιά της αγοράς να επιμένουν πως το επενδυτικό σχήμα έκτος από την σκληρή διαπραγμάτευση που εξελίσσεται γύρω από τις «λέοντες συμβάσεις» του ΟΠΑΠ με τους μέχρι τώρα προμηθευτές του, ταυτόχρονα ψάχνει περί τα 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμπληρώσει το τίμημα των 650 εκατ. ευρώ του πολυδιαφημιζόμενου deal.

Στην τραπεζική πιάτσα μάλιστα ακούγεται πως ήδη η Emma Delta έχει απευθυνθεί σε δυο ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχοντας εισπράξει ήδη μια αρνητική απάντηση, ενώ η δεύτερη προσέγγιση για χρηματοδότηση προσκρούει σε «επικοινωνιακούς» λόγους.

Με άλλα λόγια, τα στελέχη της τράπεζας προβληματίζονται εντονότατα για το πώς θα ηχήσει ότι λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης θα εκκρίνουν δάνειο 250 εκατ. ευρώ σε επενδυτή, προκειμένου αυτός να αποκτήσει ένα από τα λίγα «φιλέτα» που διαθέτει (ακόμα) ο ελληνικός λαός…

Προφανώς, η κοινοπραξία έχει αναζητήσει γραμμές χρηματοδότησης και στην διεθνή αγορά, υπόθεση που αποδεικνύεται μάλλον δύσκολη δεδομένου ότι είναι γνωστός ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι διεθνείς τράπεζες το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος.

Κάτι που άλλωστε έχει φάνει ξεκάθαρα σε πολλές περιπτώσεις το τελευταία διάστημα, ενώ όπως εκτιμάται η αντιμετώπιση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα και σίγουρα όχι πριν ξεκαθαρίσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας.

Από την άλλη μεριά, επίσης, γνωστό είναι πως το deal του ΟΠΑΠ αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση που παρουσιάζεται μεν έτυμη να δώσει την λεγόμενη «πολιτική εντολή» για να ξεμπλοκάρει η πώληση. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By