Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οργή στη N. Υόρκη για τον θάνατο 16χρονου από αστυνομικούς

Copyright: nytimes.com
Copyright: nytimes.com

Εκρηκτικό το κλίμα στο Φτλάτμπους, συνοικία του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετά τον θάνατο του 16χρονου Αφροαμερικανού Κιμάνι Γκρέι το Σάββατο το βράδυ, από πυρά δύο αστυνομικών ντυμένων με πολιτικά.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τη μορφή αγρυπνίας πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι ταραχές ξέσπασαν όταν μία ομάδα εφήβων εξοργίστηκε από την παρουσία των αστυνομικών. Κατόπιν επενέβησαν οι ειδικές μονάδες καταστολής και η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε συγκρούσεις και ταραχές με επιθέσεις σε παρακείμενα καταστήματα.

Την Τρίτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συγκέντρωση δίχως να υπάρξουν ταραχές, αν και το κλίμα παραμένει έκρυθμο, καθώς η αστυνομία δηλώνει ότι πυροβόλησε τον 16χρονο γιατί «φερόταν παράξενα και τράβηξε όπλο». Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο Κιμάνι Γκρέι απλώς έφτιαχνε τη ζώνη στο παντελόνι του και εκτελέστηκε από τους δύο αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την νεκροψία που δημοσιεύθηκε χθες, ο 16χρονος Γκρέι δέχθηκε συνολικά επτά σφαίρες, οι τρεις εκ των οποίων ήταν πισώπλατα, ενώ οι πρώτες μαρτυρίες του Σαββάτου κάνουν λόγο για συνολικά έντεκα πυροβολισμούς.

Η νεκροψία δεν δείχνει τη χρονική σειρά των πυροβολισμών, γεγονός που εμποδίζει μέχρι στιγμής την έκβαση πορίσματος για το κατά πόσο ο 16χρονος ήταν στραμμένος προς τους δύο αστυνομικούς ή όχι.

(Πηγή: New York Times)[space size=»30″]

By