Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οργισμένες Google και Yahoo! με την NSA

Σύμφωνα με δημοσίευμα ο Αμερικανός Μεγάλος Αδελφός είχε εισχωρήσει στα αρχεία των δύο εταιρειών

wiretap ypoklopes parakolouthiseisΗ εταιρεία Google, η μεγαλύτερη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης, εξέφρασε την Τετάρτη την οργή της σχετικά με τα σενάρια πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είχε αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας. Την ίδια ώρα η NSA διαψεύδει ότι είχε στόχο και το Βατικανό.

«Είμαστε εξοργισμένοι με το σημείο όπου έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυα, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής των νομικών συμβούλων της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washigton Post η NSA κατάφερε να «εισχωρήσει» τόσο στα κέντρα δεδομένων της Google όσο και της Yahoo!, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Επικαλούμενη έγγραφα που της παρέδωσε ο πρώην αναλυτής της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, η εφημερίδα αποκάλυψε ότι εκατομμύρια αρχεία υπεκλάπησαν και εστάλησαν από τα δίκτυα της Yahoo! και της Google στα κεντρικά γραφεία της NSA.
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ήταν γνωστό με την ονομασία MUSCULAR, είναι διακριτό από το πρόγραμμα παρακολούθησης το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία PRISM, η αποκάλυψη του οποίου νωρίτερα φέτος είχε προκαλέσει οργή όσον αφορά τις δραστηριότητες της NSA.

Το MUSCULAR, το οποίο λειτουργούσε η NSA μαζί με την βρετανική αντίστοιχή της, την GCHQ, επιτρέπει στις δύο υπηρεσίες πληροφοριών να υποκλέπτουν δεδομένα από τις οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν οι δύο μεγάλες εταιρείες του Ίντερνετ, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η Ποστ, τα οποία εξασφάλισε από τον Σνόουντεν.

Ο Ντάμοντ δήλωσε ότι η Google είχε εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο των εν λόγω υποκλοπών «και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα κρυπτογράφησης σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες της Google». Ο Ντράμοντ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η εταιρεία δεν παρέχει σε καμία κυβέρνηση πρόσβαση στα συστήματά της.

Παράλληλα σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ιταλικού περιοδικού Panorama η NSA είχε υποκλέψει τηλεφωνικές κλήσεις του Βατικανού. Η Αγία Έδρα ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα ενώ η η NSA χαρακτήρισε «αναληθή» την πληροφορία.

Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Βάνι Βάινς αναφέρει ότι «η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας δεν έχει στόχο το Βατικανό. Οι ισχυρισμοί ότι η NSA είχε στόχο το Βατικανό που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Panorama της Ιταλίας είναι αναληθείς».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By