Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οριακή νίκη της κεντροαριστεράς στη Σουηδία

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας (άκρα δεξιά) Γίμι Όκεσον εκτίμησε ότι το κόμμα του έγινε «ο κυρίαρχος του παιγνιδιού» στο πολιτικό σκηνικό

sweden-electionsB

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ παραδέχθηκε την ήττα της Συμμαχίας, που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη Σουηδία, και την οριακή νίκη της κεντροαριστεράς.

«Η κεντροαριστερά εξασφαλίζει περισσότερες έδρες (στη Βουλή) από τη Συμμαχία», είπε ο Ράινφελτ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του. «Ο λαός πήρε την απόφασή του. Κατά συνέπεια, αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησής μου».

Ο Ράινφελτ είπε επίσης ότι πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του δικού του κόμματος, των Μετριοπαθών, το ποσοστό των οποίων υπέστη σημαντική μείωση, την άνοιξη.

«Είμαστε οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού»

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας (άκρα δεξιά) Γίμι Όκεσον εκτίμησε ότι το κόμμα του έγινε «ο κυρίαρχος του παιγνιδιού» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στη χώρα χθες Κυριακή.

«Έχουμε γίνει σε σημαντικό βαθμό οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού τώρα», δήλωσε ο Όκεσον στη Στοκχόλμη, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρόβλεψης ότι οι Δημοκράτες της Σουηδίας θα συγκεντρώσουν το 13,0% των ψήφων και θα καταλάβουν 47 έδρες στη νέα Βουλή της Σουηδίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και κόμματα της αριστεράς κατέλαβαν την πρώτη θέση στις χθεσινές εκλογές, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

By