Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ορκίστηκε ο Νικολάς Μαντούρο

Είχε υποδειχθεί ως διάδοχος από τον Ούγκο Τσάβες

 

tsaves maduro1«Ο Τσάβες ζει! Ο Μαντούρο συνεχίζει!» φώναζαν χιλιάδες οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος την ώρα της ορκωμοσίας του Νικολά Μαντούρο, ο οποίος είχε υποδειχθεί από τον Ούγκο Τσάβες, ως διάδοχος του. Μάλιστα, η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί να ορισθεί προσωρινός Πρόεδρος υποψήφιος για την προεδρία σε επικείμενες εκλογές.

Ο Μαντούρο αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, όρισε τον Χόρχε Αρεάζα, πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, Αντιπρόεδρο.

Στην πρώτη του ομιλία από τη νέα θέση, ξέσπασε αρκετές φορές σε λυγμούς αναφερόμενος στον μέντορά του Τσάβες ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στις ΗΠΑ, στις ελίτ του καπιταλισμού και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πάντως, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο, καθώς ο Μαντούρο εκτιμά ότι όσο γρηγορότερα διεξαχθούν τόσο ευκολότερη θα είναι η εκλογική του επικράτηση. Μάλιστα, ο Μαντούρο θα είναι, όπως ήταν και η επιθυμία του Τσάβες, υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Στο αντίποδα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Μαντούρο δεν μπορεί να γίνει προσωρινός Πρόεδρος, από τη στιγμή που παράλληλα θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. Έτσι ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ντιοσντάντο Καμπέλο, θα έπρεπε να οριστεί προσωρινός Πρόεδρος της χώρας. Αλλά ο Καμπέλο δήλωσε ότι το Σύνταγμα είναι «πολύ σαφές στο τι πρέπει να γίνει και δεν είναι άλλο από την ορκωμοσία του Νικολάς Μαντούρο».

Η κυβέρνηση στηρίζει την απόφασή της σχετικά με την επίσημη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Τσάβες θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία ακόμη κι αν ο Πρόεδρος ήταν πολύ άρρωστος για να ορκιστεί μετά τη νίκη των εκλογών.

 

 

By