Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Εγκρίθηκε το ν/σ για τις κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες

 Ανησυχίες στην Ευρώπη για το αν θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία

russia_10

Εγκρίθηκε επί της αρχής από το Ουκρανικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα, κάτι  που εγείρει ανησυχίες στην Ευρώπη για το κατά πόσο θα συνεχιστεί ομαλά ο εφοδιασμός της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος 172 προσώπων από τη Ρωσία και άλλες χώρες, καθώς και εναντίον 65 ρωσικών εταιρειών, μεταξύ αυτών και της Gazprom, με την κατηγορία της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Το Κίεβο προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των συμβολαίων τους, εφόσον αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τις κυρώσεις εις βάρος του ενεργειακού κολοσσού Gazprom. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη και καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της ζήτησης. Σχεδόν η μισή ποσότητα του φυσικού αερίου που προορίζεται για τους Ευρωπαίους πελάτες της Μόσχας περνά από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία.

Για τον λόγο αυτό οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανησυχούν ότι οι ουκρανικές κυρώσεις θα διαταράξουν την ομαλή παράδοση του φυσικού αερίου στη διάρκεια του χειμώνα.

Η ουκρανική Naftogaz, που διαχειρίζεται το δίκτυο των αγωγών εντός της χώρας, άφησε να εννοηθεί ότι από τις κυρώσεις μπορεί να εξαιρεθούν κάποιες εταιρείες, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην Gazprom.

«Η βασική ιδέα είναι ότι η διαμετακόμιση θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα εάν το φυσικό αέριο αγοραζόταν στα ανατολικά σύνορά μας (με τη Ρωσία), από, για παράδειγμα, ευρωπαϊκές εταιρείες», ανέφερε εκπρόσωπος της Naftogaz στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τα ισχύοντα συμβόλαια αφορούν την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας και γι” αυτό οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι μπορεί να απαιτηθεί η επαναδιαπραγμάτευση ή τροποποίηση των όρων των συμβολαίων.

«Η πρόταση της Naftogaz να αγοράζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου το ρωσικό φυσικό αέριο στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αντί να τους παραδίδεται περνώντας από την Ουκρανία, απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων διαμετακόμισης», διευκρίνισε ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, είναι ένα ζήτημα που θα χρειαστεί να συζητηθεί σε μια τριμερή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία», συμπλήρωσε, αποκαλύπτοντας ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν μια τέτοια συνάντηση στις αρχές του φθινοπώρου.

By