Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Η «αυτονομία» και οι… προτροπές για την ρωσική τηλεόραση

Άγγιξε το 90% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα του Ντονέτσκ

donetsk

Η «αυτόνομη δημοκρατία του Ντόνετσκ» ζήτησε με κάθε επισημότητα τη Δευτέρα την ένταξη της στη Ρωσική Ομοσπονδία, μέσω δηλώσεων που έκανε ο ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τα ηγετικά στελέχη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Το γραφείο του Ουκρανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι δεν έχει προς το παρόν κάποια άμεση αντίδραση στην δήλωση αυτή του Πουσίλιν, ηγετικού στελέχους της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», την οποία έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την περιοχή αυτή.

Στο Ντονέτσκ διεξήχθη χθες ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από την Ουκρανία, το οποίο δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

«Στηριζόμενοι στην βούληση του λαού και στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, ζητούμε από την Ρωσική Ομοσπονδία να εξετάσει την εισδοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.

«Ο λαός του Ντονέτσκ αποτελούσε πάντα ένα τμήμα του ρωσικού κόσμου. Για μας, η ιστορία της Ρωσίας είναι η δική μας ιστορία», σημείωσε.

Ο Πουσίλιν πρόσθεσε εξάλλου ότι οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου «δεν θα γίνουν» στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης σήμερα ότι οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ δεν προβλέπουν την διεξαγωγή την ερχόμενη εβδομάδα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για μια προσάρτηση της περιοχής αυτής στην Ρωσία, όπως φημολογείτο προηγουμένως ότι θα γίνει.

Σημειώνουμε πως σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την «αυτονομία» της περιφέρειας έφτασε στο 89%.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα πως το Κίεβο εμποδίζει την αναμετάδοση του σήματος των ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών στην ουκρανική επικράτεια και, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας σε βάρος της Μόσχας, υποστήριξε πως τα ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ψεύδη σχετικά με την κρίση.

«Προσπαθούν να στήσουν έναν πληροφοριακό αποκλεισμό και, με την απροκατάληπτη πληροφόρηση να μην είναι προσβάσιμη στους τηλεθεατές και τους ακροατές του ραδιοφώνου, λένε εντελώς ασύστολα ψεύδη», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ομόλογό του της Ουγκάντας, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα.

«Οι πρεσβευτές στη Μόσχα προφανώς βλέπουν τι μεταδίδει η ρωσική τηλεόραση απευθείας και είμαι βέβαιος ότι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις πρωτεύουσές τους για αυτά που παρακολουθούν να μεταδίδονται ζωντανά. Αλλιώς θα έκαναν μια εντελώς μη επαγγελματική δουλειά», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες δυτικών κυβερνήσεων ότι υποκινεί τις αυτονομιστικές τάσεις στην Ουκρανία και υποστηρίζει ότι η γειτονική της χώρα και πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει πέσει στα χέρια ακροδεξιών που υποστηρίζουν δυτικές χώρες. Η Μόσχα καλεί τη Δύση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να σταματήσει τη βία στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει στη μεταβατική κυβέρνηση.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γνωρίζουν επακριβώς τι εκτυλίσσεται στην Ουκρανία», τόνισε ακόμη ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να φορτώσουν στη Ρωσία μια ευθύνη που δεν είναι δική της.

Οι αρχές της Ουκρανίας λένε ότι το δημοψήφισμα που διεξήχθη σε δύο περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας ήταν παράνομο, ενώ η ΕΕ επέκρινε έντονα τη διαδικασία. Η Ρωσία λέει ότι σέβεται το αποτέλεσμα και τη «λαϊκή βούληση».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι προς το παρόν δεν προγραμματίζονται νέες διεθνείς συνομιλίες σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και ότι οι συζητήσεις αυτού του είδους δεν θα συνέβαλαν στη διευθέτηση της κρίσης εάν δεν υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Ουκρανία.

By