Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Νέα επίθεση φιλορώσων ανταρτών στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ

Φονικές μάχες φέρνουν αντιμέτωπες τις ουκρανικές δυνάμεις με τους φιλορώσους αντάρτες σε πολλές πόλεις του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ

ukraine600_240414

Φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και σήμερα το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ουκρανική στρατιωτική πηγή στο αεροδρόμιο.

«Οι αντάρτες επιτέθηκαν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί. Ήταν φανερό πως προσπαθούσαν να καταστρέψουν το κτίριο που εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση του αεροδρομίου. Δεν υπήρξαν τραυματίες από την πλευρά μας», δήλωσε ένας από τους Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές που υπερασπίζονται το αεροδρόμιο, ο Σεργκέι, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

«Είναι η πρώτη φορά που έγινε επίθεση αυτού του είδους εναντίον του αεροδρομίου. Ως τώρα δεν είχαν υπάρξει παρά μερικές αψιμαχίες», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι φιλορόωσοι αυτονομιστές κήρυξαν το Μάιο την ανεξαρτησία της «Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ«, όπως και αυτή της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ«, στη γειτονική περιφέρεια.

Φονικές μάχες φέρνουν αντιμέτωπες τις ουκρανικές δυνάμεις με τους φιλορώσους αντάρτες σε πολλές πόλεις αυτών των δύο περιφερειών.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η υπηρεσία Τύπου της «Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» δεν επιβεβαίωσε αυτές τις επιθέσεις εναντίον του αεροδρομίου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και ένα μήνα εξαιτίας της αστάθειας στην περιοχή.

Το αεροδρόμιο αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα του εδάφους της «Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» που διαφεύγουν του ελέγχου των αυτονομιστών, οι οποίοι ελέγχουν τις περισσότερες πόλεις, έχουν υψώσει οδοφράγματα στους δρόμους και τις τελευταίες ημέρες κατέλαβαν πολλούς σταθμούς μεθοριακής διέλευσης στα σύνορα με τη Ρωσία.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντονέτσκ είχε γίνει στα τέλη Μαΐου θέατρο φονικών συγκρούσεων. Πολλές δεκάδες εξεγερμένοι, οι περισσότεροι ρωσικής υπηκοότητας, σκοτώθηκαν τότε, συμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε από τη «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου, που είχε περάσει για λίγο στα χέρια των αυτονομιστών.

By