Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Πυροβολικό έπληξε περιοχή κοντά στο Ντονέτσκ

Mε συνέπεια ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του

slaviansk-ukraine-filorwsoi

Πυρά του πυροβολικού έπληξαν σήμερα για πρώτη φορά περιοχή κοντά στο κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, με συνέπεια ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι 11 να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της τοπικής κυβέρνησης, μέσα σε τρεις ημέρες μαχών στην περιοχή του Ντονέτσκ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 74 πολίτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 116.

Συνολικά, 839 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.623 έχουν τραυματιστεί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ από το ξέσπασμα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης.

Καθώς οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, πυροβολικό έπληξε το Ντονέτσκ και οι οβίδες ανάγκασαν τους τρομοκρατημένους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν είναι σαφές, ανέφερε το Ρόιτερς, αν τα πυρά προήλθαν από κυβερνητικές δυνάμεις ή από τους αυτονομιστές. Δύο οβίδες έπεσαν σε απόσταση 200 μέτρων από το ξενοδοχείο Park Inn Radisson, ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης, με αποτέλεσμα να σπάσουν παράθυρα. Μία οβίδα άνοιξε τρύπα στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας ενώ μια δεύτερη άνοιξε έναν μεγάλο κρατήρα σε ένα πεζοδρόμιο.

Σε μικρή απόσταση υπήρχε ένα πτώμα καλυμμένο με ένα σεντόνι και λίμνες αίματος στο έδαφος.

Οργανώσεις αρωγής λένε ότι οι πολίτες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και δεν έχουν ηλεκτροδότηση, μετά από τέσσερις μήνες συγκρούσεων στις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Πολίτες του Ντονέτσκ βγήκαν από σπίτια και γραφεία μετά τις εκρήξεις. Οι εργαζόμενοι στο κυριότερο κτίριο του δήμου έσπευσαν στο κλιμακοστάσιο μετά από προειδοποίηση να απομακρυνθούν από τους χώρους εργασίας τους. Λίγο αργότερα ακούστηκε ο συριστικός ήχος κι άλλων οβίδων και τουλάχιστον δύο εκρήξεις.

Η Λίλια Τσέλινα, 54 ετών, ζούσε σε διαμέρισμα ένας τοίχος του οποίου χτυπήθηκε από οβίδα. «Μπήκε κατευθείαν στο διαμέρισμα. Δόξα τω Θεώ δεν ήμουν στην κουζίνα», δήλωσε. «Ο άντρας μου μού έλεγε ότι δεν θα χτυπήσουν ποτέ οβίδες το σπίτι μας, (ότι θα πλήττονταν) μόνο μεγάλα κτίρια. Αλλά δείτε τι έγινε».

Μια κάτοικος είπε ότι τις οβίδες τις έριξαν αυτονομιστές. Αντίθετα, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος των αυτονομιστών, ο Novorossiya («Νέα Ρωσία») ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν διάφορες περιοχές του Ντονέτσκ.

Ο βομβαρδισμός έγινε ενώ δεκάδες φορτηγά με βοήθεια από τη Ρωσία —2.000 τόνους νερού, βρεφικές τροφές, έτοιμα γεύματα κ.α.— συνεχίζουν να κινούνται προς τα σύνορα με την Ουκρανία. Το Κίεβο επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα επιτραπεί στην οχηματοπομπή να μπει στο ουκρανικό έδαφος πριν ελεγχθεί εξονυχιστικά από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

By