Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Σε αδιέξοδο η ειρηνευτική διαδικασία

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να θέσει τέλος στην «επίθεσή» της στην Ουκρανία

oukrania-2

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες, Τετάρτη, τη Ρωσία να θέσει τέλος στην «επίθεσή» της στην Ουκρανία και να επιλέξει την «ειρήνη» ως προϋπόθεση για να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Παίρνοντας το λόγο στο βήμα του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε μια «ρωσική επίθεση στην Ευρώπη η οποία θυμίζει μια εποχή που τα μεγάλα έθνη ποδοπατούσαν τα μικρά προωθώντας τις εδαφικές φιλοδοξίες τους».

Μετά από σύγκρουση πέντε μηνών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.200 ανθρώπους, ο Ομπάμα κάλεσε το Κρεμλίνο να επιλέξει «την οδό της διπλωματίας και της ειρήνης«, μοναδικό μέσο στο να άρουν οι Δυτικοί τις οικονομικές κυρώσεις τους.

Ως απάντηση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ενώπιον των Ρώσων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου. «Οι κυρώσεις είναι υπόθεση των ΗΠΑ. Όμως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι με κανένα τρόπο δική τους υπόθεση» δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε τη στάση της Ρωσίας, η οποία είναι σύμφωνα με τον ίδιο «ένα μέλος ανασφάλειας μάλλον, παρά ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Μια συνάντηση του Γιατσενιούκ με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

By