Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο Άγιος Βασίλης (δεν) υπάρχει

Γράφει ο Άρης Σεβδικιώτης

Υπάρχει τελικά Αη Βασίλης; Δύσκολη απάντηση. Ένα μικρο παιδί θα απαντούσε χωρίς δισταγμό «ναι». Ένας ενήλικας θα απαντούσε δίχως περιστροφές «όχι».

Κάποιος με μάλλον ποιητική διάθεση θα απαντούσε: «μάλλον. Γιατί όχι. Εγώ ακόμα τον περιμένω…».

Τελικά ποιος έχει δίκιο; Ως συνήθως δίκιο έχουν τα παιδιά. Αη Βασίλης υπάρχει. Δεν φοράει τη γνωστή ερυθρόλευκη στολή (όχι του Ολυμπιακού, την άλλη…).

Δεν έχει άσπρη γενειάδα και κατακόκκινα μαγουλάκια. Ούτε βέβαια έρχεται πάνω σε έλκηθρο το οποίο σέρνουν τάρανδοι ή ελάφια όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ρούντολφ.

Αυτή η στυλιζαρισμένη εικόνα ενός καπιταλιστικού προτύπου που ξεπήδησε από το διαφημιστικό επιτελείο της κοκα-κολα απέχει έτη φωτός από τη πραγματική εικόνα του Άη Βασίλη.

AGIOS

Αφού λύσαμε το θέμα της ύπαρξης ή μη του Άγιου με τα δώρα, ας δώσουμε απάντηση και σε ένα άλλο καυτό ερώτημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το παζλ της αποκάλυψης.

«Που μένει ο Αη Βασίλης»; Ο σεβάσμιος γέροντας ζει μέσα μας… Μέσα σε κάθε έναν από εμάς. Ζει στη καθημερινότητά μας. Ζει στο τρόπο ζωής μας. Στο πως συμπεριφερόμαστε στον διπλανό μας και κυρίως σε αυτόν που έχει ανάγκη.

Ζώντας σε μια χώρα με εκατομμύρια ανέργους και με χιλιάδες να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Με άλλους τόσους εξαθλιωμένους να ζουν στους δρόμους και με παιδάκια να λιποθυμούν στο σχολείο από την ασιτία.

Με οικογένειες να αναγκάζονται να ανάβουν μαγκάλια μέσα στα σπίτια τους για να ζεσταθούν καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο ή η ΔΕΗ τους έχει κόψει το ρεύμα (τα τραγικά αποτελέσματα τα ζήσαμε πρόσφατα με τη 13χρονη Σάρα στη Θεσσαλονίκη).

Με τα συσσίτια να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο αλλά και πάλι να μη φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων αυτών που δεν έχουν να φάνε, το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσεις τον Αη Βασίλη που κρύβεις μέσα σου να απλώσει στο χέρι του και να βοηθήσει αυτόν που βρίσκεται πεσμένος κάτω…

Δεν χρειάζεται καν να ξοδευτείς προκειμένου να βοηθήσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θυμήσου πως και ο Αη Βασίλης δεν αγοράζει τα παιχνίδια από κάποιο μεγάλο κατάστημα.

Τα ξωτικά τα φτιάχνουν στο φημισμένο εργαστήρι τους. Άνοιξε την ντουλάπα σου. Δεν μπορεί… Δεν γίνεται να φοράς όλα αυτά τα ρούχα που υπάρχουν εκεί μέσα. Κάποια δεν τα φοράς. Μη τα κρατάς εκεί τη στιγμή που κάποιοι άλλοι δεν έχουν κάτι να φορέσουν.

Στα σπίτια πάντα περισσεύει ένα πιάτο φαγητό. Μη το πετάξεις. Την επόμενη φορά υπολόγισε να βγάλεις 2-3 πιάτα παραπάνω.

Μπορείς να το βάλεις σε ένα μπολ και να το δώσεις σε κάποιον που έχει να φάει μέρες ολόκληρες. Όσοι έχουν παιδιά σίγουρα θα θεωρούν πως πολλά παιχνίδια είναι άχρηστα. Μη τα πετάξετε… Κάποιο άλλο παιδάκι θα τα αντιμετωπίσει ως τα πιο όμορφα και χρήσιμα παιχνίδια του κόσμου.

Και όλες αυτές οι κουβέρτες που βρίσκονται στην πιο ψηλή ντουλάπα; Με τις αφήνεις να τις τρώνε οι σκόροι. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στα χαρτοκουτα και σκεπάζονται με σακούλες.

Αη Βασίλης, λοιπόν, υπάρχει. Μπορεί να μην έρχεται από την Καισαρεία και να μη μπαίνει από τη χιονισμένη καμινάδα (που να βρεθεί κάτι τέτοιο, άλλωστε, σε αυτή τη γκρίζα και μουντή πόλη) αλλά σίγουρα μπορεί να προσφέρει πολλαπλάσια αγάπη, φροντίδα και ζεστασιά σε ανθρώπους που όλα αυτά τα έχουν πραγματική ανάγκη.

Αη Βασίλης υπάρχει. Ζει μέσα μας…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By