Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τύμπανα πολέμου στη Συρία

Επίθεση κατά του κλιμακίου του ΟΗΕ – Σχέδια επίθεσης από χώρες της Δύσης

assandAΤελευταία ενημέρωση: 14:30

Σε εκρηκτικό κλίμα ξεκινούν οι έρευνες του ΟΗΕ στην περιοχή της Δαμασκού για την επίθεση με χημικά κατά πολιτών, την οποία αντιπολίτευση και χώρες της Δύσης αποδίδουν στο καθεστώς Άσαντ. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο σημείο της επίθεσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν δευκρίνισαν ποιοι ήταν αυτοί που εξαπέλυσαν την επίθεση αλλά ανέφεραν πως χτυπήθηκε το πρώτο αυτοκίνητο και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε σημείο ελέγχου. Ωστόσο οι έρευνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν, όπως μεταδίδει το BBC.

Νωρίτερα σημειώθηκε επίθεση κοντά στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει το κλιμάκιο του ΟΗΕ που έχει μεταβεί στη Δαμασκό.

Υπενθυμίζεται ότι το συριακό καθεστώς δεσμεύτηκε για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή προκειμένου να μην παρεμποδιστούν οι έρευνες για την επίθεση που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς και για την οποία αντιπολίτευση και χώρες της Δύσης αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση Άσαντ.

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα αποτύχει απηύθυνε ο πρόεδρος της Συρίας και απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες που του αποδίδουν χώρες της Δύσης για χρήση χημικών όπλων εναντίον του στρατού.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia» και ενώ ξεκινούν οι έρευνες του ΟΗΕ για το περιστατικό σε προάστιο της Δαμασκού όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, ο Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποιεί ότι «η αποτυχία περιμένει τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους που έχει εξαπολύσει, αρχής γενομένης με το Βιετνάμ και μέχρι την παρούσα ημέρα».

Όπως είπε οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης προσέγγισαν το μέρος όπου οι αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν χρήση χημικών όπλων την προηγούμενη εβδομάδα και διερωτάται: «Θα χρησιμοποιούσε ποτέ κάποιο κράτος χημικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής σε ένα μέρος στο οποίο συγκεντρώνονται οι δυνάμεις της;» «Αυτό δεν συμβαδίζει με την κοινή λογική», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος.

Την ώρα που οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έρευνες για χημικά όπλα και μετά την Ουάσινγκτον που δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία για τη χρήση χημικών όπλων εις βάρος αμάχων, και η Γαλλία δείχνει το καθεστώς Άσαντ ως υπεύθυνο για τη σφαγή της προηγούμενης εβδομάδας, εντείνοντας τα σενάρια για στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

«Κάθε ώρα μετράει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν σχετικά με τις έρευνες, το αίτημα για τη διεξαγωγή των οποίων αποδέχθηκε έστω και με καθυστέρηση ημερών η κυβέρνηση της Συρίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε από την Ιερουσαλήμ, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, πως δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και για τις ευθύνες του συριακού καθεστώτος.

syria chemical weapons

«Οι ενδείξεις είναι πλήρως συγκλίνουσες για το εύρος της σφαγής και τη συντριπτική ευθύνη του καθεστώτος. Σε ό,τι μας αφορά, και με αφετηρία συγκεκριμένα στοιχεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των γεγονότων και για την προέλευσή τους», δήλωσε ο Φαμπιούς, σχολιάζοντας ότι η συριακή κυβέρνηση καθυστέρησε να αποδεχθεί το αίτημα του ΟΗΕ για έρευνες και στο μεταξύ η συγκεκριμένη περιοχή βομβαρδίστηκε ξανά.

«Από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί η πραγματικότητα των γεγονότων με τρόπο αδιαμφισβήτητο, θα υπάρχει απαραιτήτως μια ισχυρή απόκριση», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Είχε προηγηθεί η δήλωση της Ουάσιγκτον πως υπάρχουν πλέον ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση από τη συριακή κυβέρνηση χημικών όπλων εναντίον αμάχων την περασμένη εβδομάδα και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει.

Τη στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Άσαντ εξετάζει και η Μεγάλη Βρετανία ενώ και ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαλλαγεί από τα χημικά όπλα της Συρίας.

Στον αντίποδα η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος, λέγοντας πως οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση στη Συρία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την ειρήνη.

Με πληροφορίες από Guardia, ΑΜΠΕ, Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)
By