Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Αλ. Τσίπρας στην (αυτοδιαχειριζόμενη) ΒΙΟΜΕΤ

tsipras_viomet 2

Τους εργαζόμενους στην ΒΙΟΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να επισκεφθεί ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να τους συμπαρασταθεί στην προσπάθειά τους να λειτουργήσουν μόνοι τους την επιχείρηση.

Οι 70 εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας από το 2011 καθώς η διεύθυνση την… παράτησε αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους, αποφάσισαν να καταλάβουν το εργοστάσιο και να το επαναλειτουργήσουν. Από τις 12 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν την επαναλειτουργία με το σύνθημα «Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς».

Το σωματείο δημιούργησε ένα παραγωγικό συνεταιρισμό που ανέλαβε τη λειτουργία και διαχείριση της παραγωγικής μονάδας κατά το παράδειγμα ενός παρόμοιου συνεταιρισμού που συστάθηκε την προηγούμενη δεκαετία από εργαζόμενους στη Δράμα προκειμένου λειτουργήσουν ένα λατομείο.

Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι αξιολόγησαν και επιχειρήσουν να πουλήσουν τα στοκ εμπορεύματα και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε νέα παραγωγή. Στην ιστοσελίδα του Σωματείου έχει αναρτηθεί και ένας κατάλογος με τα προϊόντα και τις τιμές τους. Τα προϊόντα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμού με τιμή εκκίνησης το 65% της αρχικής τιμής που αναγράφεται στον κατάλογο.

Η ΒΙΟΜΕΤ είναι παραγωγός οικοδομικών υλικών και ουσιαστικά αποτελούσε θυγατρική του ομίλου Φιλίππου (Φιλκεράμ) που βρίσκεται σε πτώχευση, από τον οποίο νοίκιαζε –και ακόμα νοικιάζει– τα βασικά μηχανήματα παραγωγής. Η ΒΙΟΜΕΤ είναι το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής πήρε την απόφαση στις 23 Ιανουαρίου 2013 να ξανανοίξει το εργοστάσιο υπό τον έλεγχό τους. Επισήμως, το εργοστάσιο επέστρεψε σε λειτουργία στις 12 Φεβρουαρίου 2013.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τους εργαζόμενους είναι η ανακύκλωση των υλικών και η πώληση των κατασχεθέντων από το απόθεμα των δομικών υλικών (κόλλες, πλακάκια αρθρώσεις, κ.λ.π.) μέσω δημοπρασίας, με τιμή εκκίνησης από το 65% της αρχικής αξίας, προκειμένου να εισπραχθεί το κόστος αγοράς των αγορά πρώτων υλών.

Απλήρωτοι από τον Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας, με το εργοστάσιο εγκαταλελειμμένο από την εργοδοσία, μετά από αρκετές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να λειτουργήσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο.[space size=»30″]

 

By