Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Αμερικανός «μεγάλος αδελφός» κρυφάκουγε και στη Γαλλία

70,3 εκατομμύρια καταγραφές δεδομένων σε διάστημα περίπου ενός μήνα αποκαλύπτει η Le Monde

wiretap ypoklopes parakolouthiseisΣάλο και διπλωματικό πυρετό έχει προκαλέσει στη Γαλλία δημοσίευμα της Le Monde σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική NSA παρακολουθούσε τις επικοινωνίες Γάλλων πολιτών. Το δημοσίευμα επικαλείται τις πληροφορίες για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν.

Βαθιά σοκαρισμένος δήλωσε ότι είναι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζάν – Μάρκ Ερό τονίζοντας ότι είναι απίθανο μία χώρα σύμμαχος όπως οι Ηνωμένες πολιτείες να κατασκοπεύουν τις ιδιωτικές επικοινωνίες χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παρίσι .»Κάλεσα αμέσως τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών , ο οποίος θα γίνει σήμερα κιόλας το πρωί δεκτός στο υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο Φαμπιούς προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) κατέγραφε τεράστιο αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών Γάλλων πολιτών προκαλούν «σοκ» και «απαιτούν εξηγήσεις», δήλωσε άλλωστε και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει γράφημα που περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών (από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013) 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By