Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Ανδρέας και η Θάτσερ…

Ένα άγνωστο περιστατικό αποκαλύπτει ο Θόδωρος Πάγκαλος

pagalos vivlioΆπειρες σελίδες έχουν γραφτεί – και ακόμη περισσότερα έχουν ειπωθεί – για τις σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με την «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.  Σε ένα ειδικό κεφάλαιο του βιβλίου του Θόδωρου Πάγκαλου «Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη», υπό τον εύγλωττο τίτλο «Το ραντεβού και ηαφέλεια του «νέου»» ο πρώην υπουργός περιγράφει ένα άγνωστο περιστατικό, που δείχνει εν πολλοίς τον χαρακτήρα αμφοτέρων αλλά και την ιδιαίτερη σχέση που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους.

«Μια φορά η Θάτσερ για να απαξιώσει τον Ανδρέα κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας είχε επισκεφθεί αυτοπροσώπως τις οκτώ πρωτεύουσες, όλες δηλαδή τις υπόλοιπες χώρες εκτός της Αθήνας. Ο Ανδρέας έγινε «Τούρκος» και αποφάσισε να κάνει ειδική συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο για να καταγγείλει τη συμπεριφορά της. Η Θάτσερ άλλαξε γνώμη και για να τα μπαλώσει τον κάλεσε προσωπικά σε μπρέκφαστ στην πρωθυπουργική κατοικία, τη γνωστή «10 Ντάουνινγκ Στριτ». Η ώρα περνούσε και ο Ανδρέας αργούσε να φανεί. Ο Πάγκαλος ξύπνησε τον σύμβουλό του Μαχαιρίτσα ρωτώντας τον πού είναι ο πρόεδρος. «Στον τρίτο όροφο» του απάντησε αυτός. Πράγματι, ο Ανδρέας βρέθηκε και στις αιτιάσεις του Πάγκαλου απάντησε: «Εγώ την περίμενα έξι μήνες, ας περιμένει κι αυτή ένα τέταρτο». Του Πάγκαλου όμως του είχε μείνει η απορία τι έκανε στον τρίτο όροφο ο Ανδρέας.

«Αφού αποχώρησε ο Παπανδρέου, ρώτησα τον Μαχαιρίτσα τι είναι στο τρίτο πάτωμα που μπορούσε να επισκέπτεται ο πρόεδρος τόσο νωρίς το πρωί. O Μαχαιρίτσας με κοίταξε με ένα περιπαικτικό ύφος και μου είπε:“Μα καλά, είσαι τελείως αφελής, δεν καταλαβαίνεις ότι πέρασε τη νύχτα αλλού και όχι στο δωμάτιό του;”. “Πού δηλαδή; ” συνέχισα εγώ,που δεν έπαιρνα χαμπάρι.“Ε! Τι να σου πω” μου απάντησε ο Μαχαιρίτσας, “αφού δεν καταλαβαίνεις, καλύτερα ας το σταματήσουμε εδώ το θέμα”. “Χρήστο”, του είπα,“θέλω να μάθω ποιος είναι στον τρίτο όροφο που μπορεί να καταφέρει τον Παπανδρέου να περάσει ένα ολόκληρο βράδυ εκεί”.Ο Μαχαιρίτσας αναγκάστηκε να μου πει ότι στο τρίτο πάτωμα έμενε το πλήρωμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ετσι έγινα μάρτυρας για πρώτη φορά μιας εξωσυζυγικής περιπέτειας του Ανδρέα με τη γνωστή σε μένα αεροσυνοδό της ΟΑ κυρία Δήμητρα Λιάνη».

Ένα άλλο άγνωστο περιστατικό μεταξύ Θάτσερ και Πάγκαλου αυτή τη φορά, αναλαμβάνει να μεταφέρει στο ευρύ κοινό ο Μίμης Ανδρουλάκης. Στο βιβλίο του «Ζητούνται αλχημιστές» υποστηρίζει ότι διημήφθη ο κάτωθι διάλογος σε κάποιο συμβούλιο κορυφής: «»Ποιος είναι αυτός ο χοντρός; » ψιθυρίζει η Μάργκαρετ Θάτσερ στον διπλανό της για τον Θ. Πάγκαλο που αναπλήρωνε τον Ανδρέα Παπανδρέου σε ένα συμβούλιο κορυφής, όμως τα άτιμα τα μικρόφωνα το μεγέθυναν. «Σε έχει πηδήξει ποτέ χοντρός; » άφησε να του ξεφύγει τσαντισμένος ο Πάγκαλος, η αφηρημένη μεταφράστρια αυτομάτως το μετέφρασε και πάγωσε το συμβούλιο».

By