Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σε 7 λεπτά (video)

Απεικονίζει τις εδαφικές μεταβολές των εμπόλεμων πλευρών σε καθημερινή βάση

war800_221013

Κράτησε συνολικά 6 χρόνια και 1 ημέρα και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος χαρακτηρίστηκε από τη σκληρότητα και τις αιματηρές μάχες, ενώ ενεπλάκη σε αυτόν σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης. Το βίντεο που κάνει θραύση στο YouTube, απεικονίζει τις εδαφικές μεταβολές στην Ευρώπη και το ιταλοκρατούμενο αρχικά Κέρας της Αφρικής.

Στην Ευρώπη οι ένοπλες συγκρούσεις διήρκεσαν από την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 έως την παράδοση της Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945. Αυτά τα 5,5 χρόνια συνοψίζονται στο βίντεο των 7 λεπτών, που δείχνει καρέ καρέ τις κατακτήσεις των δυνάμεων του Άξονα και αργότερα των δυτικών Συμμάχων. Φαίνεται επίσης καθαρά και ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος που ξέσπασε την 28η Οκτωβρίου 1940 και έφερε την Ελλάδα στο πλευρό των Συμμάχων.

Το βίντεο δείχνει την προώθηση των ελληνικών δυνάμεων στην ιταλοκρατούμενη Αλβανία και την μετέπειτα εισβολή των Γερμανών, την τελική κατάκτηση της Ελλάδας και των διαχωρισμό της σε τρεις ζώνες (γερμανική, βουλγαρική, ιταλική). Το βίντεο καταλήγει με την εισβολή των Συμμάχων στην Ιταλία και τη Νορμανδία και την αντεπίθεση των Σοβιετικών και τη σταδιακή απελευθέρωση των ευρωπαϊκών εδαφών από τους ναζί.

Η επιτυχία του βίντεο στο Διαδίκτυο είναι τεράστια και μόνο στο YouTube έχει συγκεντρώσει περισσότερους 1,4 εκατομμύρια θεατές.

Επεξήγηση χρωμάτων:

Καστανό: Οι δυνάμεις του άξονα, οι σύμμαχοί τους, οι αποικίες τους, οι προσαρτημένες περιοχές
Μπορντό: Περιοχές που κατακτήθηκαν στρατιωτικά από τις δυνάμεις του Άξονα
Κόκκινο: Καθεστώτα μαριονέτες υπό τον έλεγχο του άξονα
Ροζ: Οι κατακτήσεις του άξονα την διάρκεια της ημέρας που γίνονταν
Μπλε: Οι συμμαχικές δυνάμεις και οι περιοχές που κατακτήθηκαν από τους συμμάχους
Ανοιχτό μπλε: Οι κατακτήσεις των συμμάχων την διάρκεια της ημέρας που γίνονταν
Μοβ χρώμα: Η Φινλανδία
Βαθύ πράσινο: Η ΕΣΣΔ πριν να προσχωρήσει στους συμμάχους
Πράσινο: Στρατιωτικές κατακτήσεις της ΕΣΣΔ πριν να προσχωρήσει στους συμμάχους
Ανοιχτό πράσινο: Οι κατακτήσεις της ΕΣΣΔ την διάρκεια της ημέρας που γίνονταν

Σημείωση: Ο χάρτης δείχνει τα μέτωπα της Ευρώπης, του ασιατικού τμήματος της Σοβιετικής Ένωσης και της Β. Αφρικής. Έτσι μένουν έξω οι μεγάλες συγκρούσεις των ΗΠΑ με την Ιαπωνία.

By