Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος στον ΟΟΣΑ

 Αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ελλάδας υπό τον αντικαταστάτη της Τίνας Μπιρμπίλη, Γιώργο Πρεβελάκη

papaxristos vaggelisΗ Τίνα Μπιρμπίλη φεύγει ο ο Βαγγέλης Παπαχρήστος έρχεται. Ο πρώην βουλευτής Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ και οικονομολόγος, Βαγγέλης Παπαχρήστος, αναλαμβάνει την θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο Παρίσι. Απομένουν μόνο οι υπογραφές και η επιλογή του κ. Παπαχρήστου έχει την σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Την θέση της Τίνας Μπιρμπίλη, (για την οποία τόσα είχαν ακουσθεί και γραφεί για το μισθό της και αυτή καθαυτή την επιλογή της από τον Γ. Παπανδρέου) ως εκπροσώπου της χώρας μας στον ΟΟΣΑ, από τις 10 Ιουνίου αναλαμβάνει ο Γιώργος Πρεβελάκης, πρώην καθηγητής στην έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πανεπιστήμιο Tufts.

Ο κ. Παπαχρήστος υπήρξε στενός συνεργάτης και φίλος του Γ. Παπανδρέου από τότε που ήταν ακόμη στο υπουργείο Εξωτερικών. Εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009 ωστόσο διεγράφη το Δεκέμβριο του 2010 όταν αρνήθηκε να ψηφίσει επί της αρχής το μεσοπρόθεσμο. Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955. Είναι γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1977-81. Στα μαθητικά του χρόνια πήρε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, καθώς συνελήφθη από τη Χούντα και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μεγ. Βρετανίας, όπου απέκτησε και Master Oικονομικών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας.Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Μεγ. Βρετανίας.

Ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Νομό Πρέβεζας στις εκλογές του 1985. Αποχώρησε το 1989, διαφωνώντας με το σχηματισμό της Κυβέρνησης ΝΔ-Συνασπισμού.

Έχει ερευνητική και διδακτική πείρα. Από το 1999 μέχρι σήμερα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Είναι παντρεμένος με την Χειζελ Παπαχρήστου και έχουν μία κόρη που είναι πτυχιούχος του προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

By