Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο «Βασιλιάς Ότο» στη Γερμανική Σχολή Αθηνών

Φούχτελ στο thepaper.gr: «Ο Σαμαράς τα έχει πάει πολύ καλά»!

– Του Γιώργου Ευγενίδη* –

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Επίσκεψη στη Γερμανική Σχολή Αθηνών πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Ότο Ρεχάγκελ στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής του στην Αθήνα. Ο Γερμανός προπονητής, απεσταλμένος πλέον της Άγκελα Μέρκελ ως πρέσβης της Ελληνογερμανικής φιλίας, κατέφθασε στις 10:45 στις εγκαταστάσεις της ΓΣΑ στο Μαρούσι, συνοδευόμενος από τον εντεταλμένο της Γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, πλήθος Γερμανών αξιωματούχων και δημοσιογράφων και τους διευθυντές του σχολείου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της «επίσημης αγαπημένης», όπως ο Αντώνης Αντωνιάδης καθώς και ο τιμ μάνατζερ της Εθνικής, Τάκης Φύσσας.

Κατά την επίσκεψη του Γερμανού προπονητή έλαβε χώρα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην Εθνική Ομάδα Κ-17 και επίλεκτους από τη ΓΣΑ. Φυσικά, το παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική, μιας και οι παίκτες του Θ. Παχατουρίδη ξεδίπλωσαν στο χορτάρι αρκετές από τις αρετές τους και έφτασαν έτσι σε μια εύκολη και ξεκούραστη νίκη. Ο Ότο Ρεχάγκελ παρακολούθησε το παιχνίδι από το πλάι του γηπέδου και όχι από το stand των επισήμων, μαζί με τον πρώην βοηθό του στην Εθνική Ελλάδος, Γιάννη Τοπαλίδη. Έδωσε μάλιστα αρκετές φορές οδηγίες στους ποδοσφαιριστές, ενώ πριν τον αγώνα μίλησε και στους συγκεντρωμένους μαθητές του σχολείου. Χαιρετισμούς απηύθυναν παράλληλα τόσο ο κύριος Φούχτελ όσο και ο κύριος Ιωαννίδης.

Ρεχάγκελ: «Να είχα τα νιάτα σας»

Απευθυνόμενος προς  τους μαθητές στην κερκίδα, ο «Βασιλιάς Ότο» ανέφερε πως ζηλεύει τα νιάτα τους. «Θα έδινα ό, τι έχω πετύχει για να είμαι σαν εσάς» τόνισε και συμπλήρωσε κατόπιν χαριτολογώντας: «Το πρότεινα και στο γιό μου να κάνουμε αυτή την ανταλλαγή, αλλά δεν δέχτηκε». Στο τέλος μάλιστα επιδόθηκε και σε μερικά… «κολπάκια» με τη στρογγυλή θεά, δείχνοντας πως παρά το ότι έχει μπει στην όγδοη δεκαετία της ζωής του, δεν ξεχνάει την ποδοσφαιρική τέχνη. Μετά την ολοκλήρωση του ματς, έλαβε χώρα ανταλλαγή δώρων μεταξύ του σχολείου και της επίσημης Γερμανικής αντιπροσωπείας, ενώ πριν αναχωρήσει, ο κύριος Ρεχάγκελ υπέγραψε πολλά αυτόγραφα και μπάλες σε παρευρισκόμενους και σε μικρά παιδιά του Δημοτικού που φώναζαν επίμονα το όνομά του.

[custom_gallery id=»16531″]

Φούχτελ στο thepaper.gr: « Η κυβέρνηση Σαμαρά κέρδισε ξανά την εμπιστοσύνη της Ευρώπης.»

Παρά το γεγονός πως ο ίδιος είχε πει στην αρχή πως «σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με πολιτική αλλά μόνο με την μπάλα», ο εντεταλμένος της Άγεκλα Μέρκελ στην Ελλάδα, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, παραχώρησε αποκλειστικές δηλώσεις στο thepaper.gr.

Ερωτώμενος αν είναι αισιόδοξος για την υλοποίηση του προγράμματος από την κυβέρνηση, ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε: « Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η κυβέρνηση Σαμαρά τα έχει πάει πολύ καλά. Κέρδισε ξανά την εμπιστοσύνη της Ευρώπης και βλέπουμε πως πολλά ζητήματα έχουν δρομολογηθεί. Τίποτα δεν είναι εύκολο και αντιλαμβανόμαστε πως και για τον ελληνικό λαό το όλο θέμα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πολλοί άνθρωποι σήμερα παλεύουν για την ίδια τους την ύπαρξη και γι’ αυτό καταβάλλουμε και μεγάλες προσπάθειες στην Ελληνογερμανική συνέλευση να καταδείξουμε εναλλακτικές, με τις οποίες η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση».

Τέλος, στην ερώτηση αν η απόφαση για την Κύπρο θα έχει συνέπειες και για την ελληνική οικονομία, ο κύριος Φούχτελ εμφανίστηκε επιφυλακτικός να ρισκάρει κάποιο σχόλιο: «Δεν μπορώ από τη θέση που βρίσκομαι να το κρίνω. Το θέμα είναι πως θα συμπεριφερθούν οι πολίτες σε αυτή την κατάσταση και τι θα προκύψει από αυτή την κατάσταση».

[custom_gallery id=»16543″]

Τη σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Γερμανία και άλλες χώρες, συζήτησαν χθες κατά τη συνάντησή τους η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας κ. Χανς Φούχτελ, παρουσία του πρώην Ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Ελλάδος κ. Οτο Ρεχάγκελ.

Το πρόγραμμα  βασίζεται στη στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα (τις τουριστικές επιχειρήσεις), είναι συμπληρωματικό και μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά και παράλληλα με τα προγράμματα του υπουργείου Τουρισμού για την επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση. Οι σπουδαστές προσλαμβάνονται άμεσα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, παράλληλα με τις σπουδές τους, κάνοντας πρακτική άσκηση με μισθό από τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται σε τρία εξάμηνα φοίτησης και απελευθερώνεται το επάγγελμα του ξεναγού με κοινή Υπουργική Απόφαση με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εκπόνηση προγραμμάτων ταχύρυθμης κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού ειδικά για τους αποφοίτους ανώτατων σχολών Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τα οποία ξεκινούν άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο υλοποιεί Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για εργαζομένους, εποχιακά εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και στοχεύει στην κατάρτιση 2.875 ωφελουμένων.

*Ο Γιώργος Ευγενίδης (@g_evgenidis) είναι έκτακτος συνεργάτης.[space size=»30″]

By