Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Γιουνκέρ «ρίχνει πόρτα» στο Παρίσι για το έλλειμμα

Αυστηρά μηνύματα από τους αξιωματούχους της ΕΕ που υπερασπίζονται τις κινήσεις του Βερολίνου

DE-BE115_EUflag_G_20140320061725

Νέο «καμπανάκι» προειδοποίησης προς την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, αυτή τη φορά από τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με την πορεία της γαλλικής οικονομίας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στη Γαλλία για να ρυθμίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Η γαλλική κυβέρνηση όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση χώρας – μέλους της Ευρωζώνης θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες που ισχύουν για όλους» συμπλήρωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ηγεσία της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι έχει ήδη λάβει επιπλέον περιθώριο έως το 2015 για να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όμως, το Παρίσι έχει άλλα σχέδια ή τουλάχιστον τρέφει άλλες ελπίδες. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει με τις Βρυξέλλες το «ρυθμό» μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Μια νέα παράταση στη Γαλλία σίγουρα δεν θα χαροποιούσε το Βερολίνο, που τάσσεται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν ζήτησε από την Κομισιόν να φροντίσει ώστε να γίνονται «αυστηρά σεβαστοί οι κανόνες».

Ο Σαπέν θα μεταβεί στο Βερολίνο τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By