Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ο Γιούνκερ σε ιερά εξέταση από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα για τον Γιούνκερ

γιουνγκερ

Μια εξαιρετικά έντονη εβδομάδα θα είναι αυτή που ξεκίνησε για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe που αναφέρει «Ο Γιούνκερ σε ιερά εξέταση από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την Τρίτη, 8 Ιουλίου, ο Γιούνκερ θα περάσει από ακρόαση στις ομάδες των Σοσιαλιστών, των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων, ενώ την Τετάρτη, 9 Ιουλίου, θα περάσει από αντίστοιχη ακρόαση στην ομάδα των Πρασίνων, την ομάδα Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής θα απαντά σε ερωτήσεις για σχεδόν δυόμισι ώρες. Οι διάφορες πολιτικές ομάδες έχουν γνωστοποιήσει τις προϋποθέσεις που θέτουν για να τον υποστηρίξουν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Σοσιαλιστές εστιάζουν στην ατζέντα για την ανάπτυξη και την επίτευξη μιας ευελιξίας στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι Πράσινοι επικεντρώνονται στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και στο ζήτημα της ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δίνει έμφαση στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για να τεθεί τέλος στη λιτότητα, ενώ οι Φιλελεύθεροι σε μία νέα «ατζέντα Delors», που θα προσέδιδε μεγαλύτερες δυνατότητες λειτουργίας στην ενιαία αγορά.

Όσον αφορά το ΕΛΚ – η ομάδα από την οποία προέρχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ – υπάρχουν ορισμένα μέλη που διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την καταλληλότητα του υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, αναφέρει το δημοσίευμα.

By