Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο «εξάστερος» και το… τέρας

Μετά από ένα πολύ άσχημο πρόσωπο για δυόμισι περιόδους, ο Παναθηναϊκός θύμισε κάτι από… εξάστερο και επικράτησε της Λιέτουβος Ρίτας στο ΟΑΚΑ με 80-72. Κορυφαίος ο Γκιστ με 24π.

BZn6wzbCQAAeKa_
Για 25 λεπτά ο Παναθηναϊκός παρουσίαζε στο ΟΑΚΑ το χειρότερο φετινό του πρόσωπο. Νευρικός, απελπιστικά άστοχος και καθόλου δημιουργικός στην επίθεση, καθώς και ευάλωτος στην άμυνα, επέτρεψε στη Λιέτουβος Ρίτας να προηγηθεί μέχρι και με +13. Όμως αφυπνίστηκε στην τελευταία μιάμιση περίοδο και με μπροστάρη τον Γκιστ έφτασε στην τρίτη του νίκη που απομακρύνει τον κίνδυνο μη πρόκρισης στο Top 16. Ο Αμερικανός παίζοντας και για τον τραυματία Λάσμε είχε 24 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα και 3 τάπες, ενώ σε απόδοση τον ακολούθησε ο Γιόνας Ματσιούλις με 16 πόντους.

Αγχωμένος… 

Χωρίς τον τραυματία Λάσμε, με τον Διαμαντίδη στον πάγκο και τους Ούκιτς, Κάρι, Ματσιούλις, Γκιστ και Μαυροκεφαλίδη στο παρκέ άρχισε το ματς ο Παναθηναϊκός. Χρειάστηκε να περάσουν 3:10 και να μεσολαβήσουν 0/6 σουτ για να πετύχουν οι «πράσινοι» με τον τελευταίο το πρώτο τους καλάθι (1-4). Διαμαντίδης και Φώτσης επιστρατεύτηκαν από τον πάγκο αντί Κάρι και Μαυροκεφαλίδη στα μισά της περιόδου και λίγο αργότερα ακολούθησαν Παππάς και Μπατίστ λόγω της επιθετικής… δυστοκίας. Η Λιέτουβος Ρίτας προηγήθηκε και με τέσσερις (11-15), το αντιαθλητικό του Τέπιτς στον Διαμαντίδη επέτρεψε στους γηπεδούχους να προσπεράσουν προσωρινά με 16-15, αλλά το τρίποντο του παλιόφιλου του «τριφυλλιού» έκλεισε το δεκάλεπτο (16-18).

Πολύ κακό πρόσωπο 

Το χειρότερο φετινό του πρόσωπο παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο δεκάλεπτο. Τα τρίποντα των Τέπιτς και Γκετσεβίτσιους και δύο σουτ του Σεϊμπούτις έφεραν τους Λιθουανούς στο +12 (16-28). Πέρασαν εξίμισι λεπτά στην περίοδο και το «τριφύλλι» έφτασε στα 5/26 σουτ για να σπάσει το ρόδι ο Ματσιούλις (21-31), την ώρα που οι φιλοξενούμενοι είχαν 8/12 δίποντα και 5/11 τρίποντα. Οι παίκτες του Πεδουλάκη σκόραραν με ιδρώτα και… αίμα, όπως τα δύο καλάθια από επιθετικά ριμπάουντ των Ματσιούλις και Γκιστ που ροκάνισαν τη διαφορά στους έξι (25-31). Όμως τα πολλά λάθη και η αστοχία (8/33 σουτ στο ημίχρονο) έδωσαν τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να κλείσουν το πρώτο μέρος με σερί 7-0 και για πρώτη φορά στο +13 (25-38).

Τα πάνω-κάτω σε πέντε λεπτά 

Ο Παναθηναϊκός που είχε 0/7 τρίποντα στο πρώτο μέρος άρχισε με 3/3 το δεύτερο μέρος, με ένα του Διαμαντίδη και δύο του Γκιστ, πλησιάζοντας στους έξι (34-40). Η Λιέτουβος Ρίτας, ωστόσο, έβρισκε λύσεις από μακριά επαναφέροντας τη διαφορά σε διψήφια τιμή στα μέσα της τρίτης περιόδου (36-46). Ο Γκιστ πήρε την κατάσταση προσωπικά σε άμυνα κι επίθεση (14π. στο τρίτο δεκάλεπτο) βάζοντας την ομάδα του και τον… κόσμο στο παιχνίδι, ενώ με τρίποντο του Φώτση ο Παναθηναϊκός πλησίασε στον πόντο (45-46). Η πιο επιθετική άμυνα των γηπεδούχων οδηγούσε τους αντιπάλους σε συνεχή λάθη και το μακροβούτι του εορτάζοντα και 36αρη Μπατίστ οδήγησε σε κάρφωμα του Ματσιούλις για το προσπέρασμα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το τρίποντο του Φώτση από τα εννιά μέτρα στην εκπνοή, που έστειλε τον Παναθηναϊκό με διαφορά τεσσάρων πόντων στο τελευταίο δεκάλεπτο (50-46).

Βρήκε ρυθμό και έφτασε στη νίκη

Με καλύτερη ψυχολογία πλέον, παίζοντας πολύ πιο ορθολογικά στην επίθεση και δυναμικά στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να έχει τον έλεγχο του αγώνα (55-50). Ο Μπατίστ έκανε καλή δουλειά όσο ο Γκιστ έπαιρνε ανάσες, αλλά οι Λιθουανοί έβρισκαν τρόπους να παραμένουν κοντά στο σκορ (61-60). Ο Κάρι πρόσφερε πολύτιμους πόντους από τον πάγκο και ο Γκιστ φρόντισε να επαναφέρει τη διαφορά στους πέντε (65-60), ενώ το τρίποντο του Διαμαντίδη 73’’ πριν το τέλος φάνηκε να κρίνει τα πάντα, φέρνοντας το σκορ στο 72-64. Όμως η χαλάρωση του Παναθηναϊκού επέτρεψε στον Γέλοβατς με συνεχή καλάθια και τον Γκετσεβίτσιους με τρίποντο να μειώσουν από το -10 στο -3, στα 23’’ για τη λήξη.

Δεκάλεπτα: 16-18, 25-38, 50-46, 80-72.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος, Κάρι 6, Μπατίστ 4, Φώτσης 9, Ούκιτς 5, Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 9, Γκιστ 24, Παππάς 2, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 16.

Λιέτουβος Ρίτας (Μπάουερμαν): Τέπιτς 6, Μπαμπράουσκας, Παλάσιος 6, Σεϊμπούτις 15, Γλυνιαδάκης 2, Γκετσεβίτσιους 17, Όρελικ, Κουκ 3, Σονγκάιλα 6, Γέλοβατς 19, Νταμπράουσκας.

Διαιτητές: Ράντοβιτς (Κροατία), Πέρεθ Νιθ (Ισπανία), Βοΐνοβιτς (Σερβία).

ΠΗΓΗ: SPORT-FM.GR

(Visited 1 times, 1 visits today)
By