Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Ερντογάν με νόμο προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους Κούρδους

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε χαρακτηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης «ιστορικό γεγονός»

erntogan

Το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Πέμπτη το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο έχει στόχο την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2012 με τους Κούρδους αντάρτες αλλά πλέον βρίσκεται σε «νεκρό» σημείο.

Ο Ερντογάν υπολογίζει ότι με την κίνηση αυτή θα κερδίσει τη στήριξη ενός μέρους της κουρδικής μειονότητας -οι Κούρδοι αριθμούν περίπου 15 εκατομμύρια ή το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας- ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου στις οποίες είναι υποψήφιος.

Ο νέος νόμος, που περιλαμβάνει συνολικά έξι άρθρα, θα βοηθήσει στην επανένταξη των ανταρτών που καταθέτουν τα όπλα τους και δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να διορίζει πρόσωπα και να υποδεικνύει θεσμούς που θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για το «κουρδικό ζήτημα».

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε χαρακτηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης «ιστορικό γεγονός».

Η κατάπαυση του πυρός που κήρυξε το PKK τον Μάρτιο του 2013 τηρείται σε γενικές γραμμές. Πριν από έναν χρόνο ωστόσο το PKK σταμάτησε την αναδίπλωση των μαχητών του στις βάσεις τους στο Ιράκ, καταγγέλλοντας την αργή πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Από το 1984, που το PKK ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του, υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι στην Τουρκία.

By