Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Ερντογάν στο Λευκό Οίκο

Συνάντηση για τις εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

ObamaΣημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή αναμένεται να είναι η  συνάντηση, αύριο Πέμπτη, στο Λευκό Οίκο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία θα συζητηθούν επίσης το Κυπριακό και θέματα ενέργειας.
Για την Κύπρο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και χρονοδιάγραμμα με σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης. Παράλληλα, θα επαναλάβει τις τουρκικές θέσεις ότι χωρίς λύση του Κυπριακού, η Λευκωσία δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας επισκέπτεται την Ουάσιγκτον με «απαιτήσεις» και «διαφωνίες», τόσο για την εμφύλια σύρραξη στη Συρία, όσο και σε άλλα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Όπως επισημαίνεται, μπορεί μεν ο πρόεδρος Ομπάμα και ο κ. Ερντογάν να εμφανίζονται με «κοινές θέσεις» για τους γενικότερους στόχους και την κατάσταση που θα πρέπει να διαμορφωθεί στην περιοχή, αλλά γίνεται λόγος για «ουσιαστικό χάσμα» για τους τρόπους χειρισμούς και για απόψεις που διατύπωσε κατά διαστήματα ο Τούρκος ηγέτης.
Σε αρκετές σχετικές αναφορές σημειώνεται ότι, κατά την αυριανή συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επικαλεσθεί εκθέσεις για την χρήση χημικών όπλων από τον “Ασαντ, ζητώντας μια πιο επιθετική στάση από τις ΗΠΑ έναντι της Συρίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει τη συμβολή του για να πειστούν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να συμμετάσχουν σε συνομιλίες.

By