Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο Ευ. Βενιζέλος στην 69η Σύνοδο της Γ.Σ του ΟΗΕ

Θα έχει στη συνέχεια συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν και της Ινδίας

venizelos-bakimoonA

Στη σημερινή επίσημη έναρξη των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρέστη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως κάθε χρόνο, πρώτοι ομιλητές ήταν ο γ.γ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Γ.Σ και οι πρόεδροι της Βραζιλίας και των ΗΠΑ.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν και της Ινδίας.

Επιπλέον, θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τους ξένους τρομοκράτες μαχητές σε συγκρούσεις, στην οποία θα προεδρεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει και στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Χθες το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος και η σύζυγός του, παρέστησαν στην καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσαν για τους επικεφαλής των ξένων αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Γ.Σ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, στο ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια», στο Μανχάταν.

Αύριο, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην υπουργική Εβδομάδα της 69ης Γ.Σ του διεθνούς Οργανισμού, θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με το νέο ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ “Αιντε και μετά θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει η αλβανική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακόμη, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού για τις Συριακές Επαναστατικές και Αντικαθεστωτικές Ομάδες και το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

By