Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο κίνδυνος του εφησυχασμού

Το μήνυμα που στέλνουν όλες οι πλευρές είναι «μην σταματάτε την προσπάθεια, γιατί η κρίση δεν πέρασε»

Copyright: AFP
Copyright: AFP

 

Tο νούμερο ένα πονοκέφαλο των αξιωματούχων τόσο στην Ε.Ε όσο και στο ΔΝΤ αποτελεί ο κίνδυνος εφησυχασμού των κρατών που βρίσκονται στη χειρότερη θέση εξαιτίας της κρίσης, μετά τα διαδοχικά «θετικά» νέα του τελευταίου διαστήματος.Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και καιρό οι χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης, με την Ελλάδα να έχει προεξάρχουσα θέση, έχουν δεχθεί πολλαπλά μηνύματα τόσο από την Ευρώπη όσο και από το ΔΝΤ, να μην σταματήσουν τις προσπάθειες εξυγίανσης.

Άλλωστε, αν σταθούμε στο παράδειγμα της Ελλάδας, είναι πολύ πρόσφατες οι αμφιβολίες που εξέφρασαν οι δανειστές λίγο πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, αρχικά υπήρξε έντονος δισταγμός από την πλευρά της τρόικας, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές.

Οι φόβοι που είχαν εκφράσει τότε οι εκπρόσωποι των τριών οργανισμών, ήταν μήπως η επιστροφή στις αγορές δανεισμού και η αίσθηση επιστροφής στην ομαλότητα, δώσει σήμα χαλάρωσης στην κυβέρνηση. Εν όψει μάλιστα και των εκλογών, ο κίνδυνος να γυρίσει οι χώρα στις παλιές «καλές» συνήθειες, ήταν πολύ μεγάλος.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά τότε στελέχη της Κομισιόν «εάν υπάρξει η αίσθηση ότι τώρα που η Ελλάδα γύρισε στις αγορές, η προσαρμογή έφτασε στο τέλος, θα πάνε χαμένες όλες οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε χθες στους Financial Times ο Jose Viñals, ο δεύτερος τη τάξει του ΔΝΤ. Ό κ. Viñals μιλώντας στους FT εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά παράλληλα και πολύ ανήσυχος.

Όπως είπε χαρακτηριστά «ήταν σίγουρα πολύ καλή είδηση καθώς οι ελληνικές αρχές μπήκαν πάλι στις αγορές». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την Αθήνα ότι «μπορεί να υποπέσουν ξανά σε εφησυχασμό» και συμβούλευσε τους αξιωματούχους στην ευρωζώνη ότι «είναι πολύ σημαντικό να αποδώσει η πολιτική σε όλα τα μέτωπα».

Αυτό που φοβάται περισσότερο ο κ. Viñals, είναι να μην δημιουργηθεί ξαφνικά ένα κλίμα ότι η κρίση τελείωσε, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις τις αγορές στο άκουσμα νέων αρνητικών ειδήσεων.

«Στις χρηματαγορές βλέπουμε κάτι που θα χαρακτήριζα προεξόφληση της τελειότητας, με το οποίο εννοώ ότι προεξοφλούνται σενάρια που είναι πραγματικά πολύ καλά. Υπάρχει ο κίνδυνος το αποτέλεσμα να μην είναι τέλειο. Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για απογοήτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα που στέλνουν όλες οι πλευρές είναι «μην σταματάτε την προσπάθεια, γιατί η κρίση δεν πέρασε». Προφανώς αυτό είναι το πιο λογικό και για την Ελλάδα. Η επιστροφή σε λογικές του παρελθόντος, που δεν θα υπάρχει και πάλι κανένας έλεγχος των δημόσιων οικονομικών, θα είναι σαν να μην μάθαμε τίποτα από την κρίση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει για να έχουμε έλεγχο του τι γίνεται στο κρατικό ταμείο, να υπάρχει πάντα μια τρόικα και ένα μνημόνιο. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί αν οι κυβερνώντες διδάχθηκαν από την κρίση, ιδίως αυτή την εποχή της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By